Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Metrorex anunta datele de incepere a lucrarilor la noile magistrale din Bucuresti

Metrorex anunta datele de incepere a lucrarilor la noile magistrale din Bucuresti


Lucrarile de constructii la magistrala de metrou Gara de Nord - Otopeni vor demara in iarna acestui an, iar in perioada octombrie - noiembrie va fi lansata licitatia pentru selectarea constructorului, a declarat vineri, Gheorghe Udriste, director general Metrorex.

"In toamna vom lansa licitatia pentru construirea metroului Gara de Nord - Aeroport Otopeni, iar din iarna incep lucrarile. In 2013, vom avea lucrari pe patru tronsoane de metrou, Drumul Taberei - Eroilor, Universitate - Pantelimon, Parc Bazilescu - Lac Straulesti si Gara de Nord - Otopeni", a declarat Gheorghe Udriste.

Acesta a precizat ca Metrorex a obtinut deja zece milioane de franci elvetieni de la Guvernul Elvetiei pentru studiul de fezabilitate pe tronsonul Gara de Nord - Gara Progresul, care va face legatura cu sudul Capitalei.

De asemenea, acesta a subliniat ca exista posibilitatea ca aceste lucrari sa fie co-finantate din fonduri europene incepand din 2014.

Valoarea investitiilor pentru realizarea noilor tronsoane de metrou

Magistrala care va face legatura intre Bucuresti si Aeroportul Otopeni este estimata la 1,5 miliarde de euro.

Lungimea estimata a traseului este de 14 kilometri, iar numarul de statii propus ajunge la 12. Durata contractului pentru realizarea lucrarilor la structura de rezistenta este preconizata la 60 de luni. Finantarea investitiei urmeaza sa fie asigurata din credit extern (garantat de stat) si alocatie de la bugetul de stat.

Pentru finantarea proiectului privind realizarea "Legaturii retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda - Otopeni" a fost semnat, la 10 martie 2010, un acord de imprumut, in valoare de 41.870 milioane de yeni, intre Romania si Agentia Internationala de Cooperare a Japoniei (JICA).

Tronsonul de metrou Drumul Taberei - Eroilor, ce va face parte din Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, va costa aproximativ 919 milioane lei. Noul tronson va deservi 200.000 de locuitori.

La trei ani de la definitivarea studiului de fezabilitate si a aprobarii indicatorilor tehnico-economici prin HG nr. 1419/14.11.2008, licitatia pentru executia Magistralei 5 de metrou a fost castigata de Asocierea Astaldi S.p.A. - FCC Construccion S.A, S.C. Delta ACM 93 SRL si S.C. AB Construct SRL.

Noua magistrala va avea o lungime de 6,22 km si va cuprinde noua statii: Raul Doamnei, Brancusi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militara, Eroilor.

Din aceeasi Magistrala face parte si tronsonul Universitate - Pantelimon, iar Metrorex a asigurat finantarea tot de la BEI, dupa lungi negocieri cu institutia financiara. BEI a acordat un credit de 465 milioane de euro pentru tronsonul Universitate - Pantelimon si de 395 milioane euro pentru tronsonul Eroilor - Drumul Taberei.

In ceea ce priveste tronsonul Parc Bazilescu - Lac Straulesti, valoarea contractului este de 714,731 milioane lei, exclusiv TVA, finantarea urmand a fi asigurata prin alocatii de la bugetul de stat.

Durata asumata prin contract pentru executia si finalizarea lucrarilor este de 30 luni.

Contractul atribuit inglobeaza totalitatea lucrarilor necesare pentru extinderea retelei de metrou, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, cu doua noi statii - "Laminorului" si "Lac Straulesti".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1653 ori