Romania da vina pe Bulgaria pentru intarzierea unor fonduri europene

Vineri, 06 Mai 2011, ora 16:42
1651 citiri
Romania da vina pe Bulgaria pentru intarzierea unor fonduri europene

Romania acuza Bulgaria pentru intarzierea elaborarii unui studiu de mediu pentru un proiect de navigatie pe sectorul comun al Dunarii, finantat cu fonduri europene, dupa ce Sofia a spus ca din cauza partii romane nu mai poate folosi banii in scopul lor initial, relateaza NewsIn.

Adjunctul ministrului bulgar al Transporturilor, Ivailo Moskovski, a declarat joi ca o parte din banii destinati consolidarii caii navigabile a Dunarii, pe care Bulgaria i-a accesat de la UE prin Programul Operational pentru Transporturi, vor fi folositi pentru extinderea metroului din capitala Sofia, intrucat suma nu mai poate fi folosita pentru scopul ei initial, din cauza Romaniei, care a intarziat raportul impactului asupra mediului.

Este vorba depre 138 de milioane de leva (cca. 69 de milioane de euro), care erau destinati consolidarii partii bulgare de coasta de la Dunare, potrivit Sofia News Agency.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a denuntat vineri ca nefondata declaratia ministrului adjunct bulgar al Transporturilor, privind intarzierea unui studiu de mediu elaborat de Romania pentru un proiect de navigatie pe sectorul comun romano - bulgar al Dunarii.

Studiul invocat de catre ministrul adjunct bulgar al Transporturilor Ivailo Moskovski face parte din contractul ISPA "Asistenta tehnica pentru imbunatatirea conditiilor de navigatie pe sectorul comun romano - bulgar al Dunarii si studii aditionale" finantat de Comisia Europeana prin ISPA, semnat la data de 3 mai 2007, avea o durata initiala de 14 luni, durata ce nu a putut fi respectata avand in vedere o serie de factori neprevazuti, printre care si colaborarea greoaie cu partea bulgara", informeaza MTI.

Potrivit partii romane, in faza de inceput a contractului, conform intelegerii cu partea bulgara,

Consultantului trebuia sa i se puna la dispozitie datele privind masuratorile batimetrice si hidrografice aferente sectorului bulgar al Dunarii. Autoritatile bulgare au transmis cu foarte mare intarziere aceste date, asfel: datele de batimetrie in iulie 2007 iar cele hidrografice in septembrie 2007.

Dupa analizarea datelor transmise, acestea s-au dovedit in final a fi inutilizabile, astfel incat Consultantul a fost pus in situatia de a realiza pe cont propriu respectivele studii si masuratori. Acest lucru a condus la o intarziere de aproximativ un an.

"Pe parcursul derularii contractului, toate observatiile pe documentele elaborate de catre Consultant au fost transmise cu mari intarzieri de catre autoritatile bulgare.

Astfel, studiul de fezabilitate initial a fost transmis in decembrie 2008, iar observatiile partii bulgare au fost primite in decembrie 2009. Ultima varianta a studiului de fezabilitate a fost transmisa partenerului bulgar in 9 februarie 2011, iar comentariile si observatiile acestuia au fost primite in 5 mai anul acesta", explica reprezentantii MTI.

#romania, #bulgaria, #fonduri europene, #accesare fonduri europene , #stiri Metro