Marirea si decaderea Metro Goldwyn Mayer

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 12:15
1371 citiri
Marirea si decaderea Metro Goldwyn Mayer

Leul de la Metro Goldwyn Mayer a plecat la vanatoare de cumparatori. Inca de la inceputul anului trecut s-a zvonit ca legendarele studiouri de la Hollywood au probleme financiare.

Datoriile la banci au impins MGM la limita falimentului, iar bancile au impus un termen limita pana la finele lunii martie pentru ca datoriile de aproximativ 250 de milioane de dolari sa fie achitate. O alta datorie, de 250 de milioane de dolari, trebuia platita pana la 8 aprilie.

The Hollywood Reporter scrie ca Time Warner este favorit in cursa pentru preluarea MGM, in cursa mai find inscrise Lionsgate si Access Industries. O alta companie de productie, Qualia Capital, tatoneaza inca terenul, fara sa-si exprime clar intentia de cumparare.

MGM a lansat anul trecut un singur film, un remake al productiei "Fame", care a avut incasari de numai 22 de milioane de dolari in Statele Unite ale Americii. Totodata, compania este cofinantator, alaturi de Warner Bros., al seriei "Hobbit", filmarile pentru aceasta productie urmand sa inceapa anul acesta, in Noua Zeelanda.

Catalogul cu 4.100 de filme, de la "Cantand in ploaie" la seria "Rocky", nu mai inregistreaza acelasi profit ca in 2007, cu 558 milioane de dolari, din cauza scaderii vanzarilor de DVD-uri. La aceasta se adauga filiala United Artists, condusa de Tom Cruise, al carui film "Valkyria" a avut incasari de 200 de milioane de dolari anul trecut.

Coplesite de datorii, studiourile nu mai sunt decat imaginea palida a ceea ce au reprezentat candva. Ele mai produc doar un numar foarte redus de filme si subzista datorita unui catalog mitic pe care figureaza "Pe aripile vantului", "Ben-Hur", "Vrajitorul din Oz", "2001: Odiseea spatiala" si mai ales seria James Bond, scrie Le Figaro.

Drumul spre faliment

La 17 august 2009, actionarii l-au inlocuit pe patronul Harry Loan, numit in 2005 ca sa repuna studioul in functiune, cu Stephen Cooper, un necunoscut de la Hollywood, specializat in restructurarile de intreprinderi aflate in situatie disperata. La 2 septembrie, noul patron prezinta un plan de relansare, iar doua luni mai tarziu, dupa o lunga si furtunoasa conferinta telefonica cu cei 140 de creditori, Stephen Cooper si actionarii anunta scoaterea la vanzare a firmei, eventualitate respinsa in 2008.

Consortiul format din Sony, operatorul de cablu american Comcast si fondurile de investitii, care au finantat studiourile cu 5 miliarde de dolari in 2005, nu poate spera sa obtina mai mult de 1,5-2,5 de miliarde, conform specialistilor. Datoria este de 3,7 miliarde de dolari. Patronul obtinuse o inghetare a platii dobanzilor pana la 31 ianuarie, perioada in care trebuie gasita o solutie. Perioada de gratie a fost prelungita, la inceputul acestui an.

Ars gratia artis - "arta pentru arta" - este deviza companiei create in 1924 prin fuzionarea a trei studiouri fondate la inceputul secolului, Metro Pictures Corporation, Goldwyn Pictures Corporation si Mayer Pictures, sub conducerea magnatului salilor de cinema Marcus Loew.

Louis B.Mayer, un emigrant belarus care a debutat in cinema la New York inainte de a face cariera la Hollywood, conduce firma cu o mana de fier timp de trei decenii. "Un film bun este un film refacut", afirma acesta pentru a-si justifica mania de a cere rescrierea scenariilor. El face ca aceste studiouri sa depaseasca ca importanta Universal. Greta Garbo, Joan Crawford, Clark Gable, Spencer Tracy fac parte din starurile cu contract.

Dupa "Tarzan", "Pe aripile vantului", "Revolta de pe Bounty", MGM s-a lansat de anii 1930 in desene animate, "Tom si Jerry" sau "Droopy", apoi in comediile muzicale cu Gene Kelly, Frank Sinatra sau Vincente Minnelli ("Un american la Paris").

Rivalitatile intre Mayer si co-directorii succesivi, Irving Thalberg, Nicholas Schenck sau Dore Schary, continua sa fie aprinse. Ele aveau sa-l coste postul in august 1951. O noua pagina din istoria studioului a fost intoarsa si au inceput dificultatile.

Primul mare esec

In 1957, esecul filmului "In cautarea fericirii" (Raintree County) produce o gaura in conturi. Urmeaza o succesiune de proprietari care nu au reusit sa redreseze situatia. In 1969, Kirk Kerkorian cumpara MGM pentru prima data si aplica masuri de austeritate: reduce productia, revinde o mare parte din patrimoniu, in timp ce afiseaza cele trei initiale pe frontonul unui cazino din Las Vegas, adevarata lui afacere.

In 1986, el il vinde lui Ted Turner (fondatorul CNN) care ramane proprietar timp de 74 de zile, pentru ca nu reuseste sa plateasca cheltuielile. Kerkorian revine, ii lasa jumatate din catalog lui Turner, vinde platourile de filmare si cedeaza din nou afacerea in 1990 bancherului italian Giancarlo Paretti, via societatea Pathe, asociata cu Credit lionez.

Doi ani mai tarziu, MGM este in faliment. Banca franceza, principalul creditor devenit actionar majoritar, investeste in MGM fara sa-si poata recupera capitalul si in 1996 il vinde unui grup australian, care este cumparat si el in anul urmator de... Kirk Kerkorian in persoana.

Acesta din urma vinde studioul lui Sony si asociatilor sai in 2005, nu inainte de a-si acorda dividende exceptionale in valoare de 1,4 miliarde de dolari. Interesul lui Sony pentru investitie este in primul rand de a asigura succesul la Hollywood a suportului Blu-ray care inlocuieste DVD-ul. In 2008, MGM si-a anuntat intentia de a-si difuza filmele pe site-ul YouTube. Viitorul companiei s-ar putea rezuma la un catalog de filme destinat alimentarii unui oarecare operator prin cablu sau pe Internet.

#faliment, #filme, #hollywood, #mgm , #stiri Metro