Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De ce supravegheaza guvernul bulgar Romania

De ce supravegheaza guvernul bulgar Romania

Guvernul bulgar va monitoriza atent situatiile economice din Grecia si Romania, va reduce cu 20% cheltuielile in administratie, insa va mentine TVA la nivelul actual, a spus miercuri premierul Borisov la finalul sedintei executivului de la Sofia, transmite corespondentul RRA, citat de RADOR si preluat de NewsIn.

"Cand ursul se joaca prin vecini, probabil ca va veni sa se joace si in curtea noastra", a afirmat primul-ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, referindu-se la evolutiile dramatice din Grecia, unde trei persoane au murit in timpul protestelor anticriza.

Guvernul pe care il conduce a decis sa nu majoreze TVA, dar va monitoriza atent situatia din regiune, atat spre sud, ca urmare a problemelor economice din Grecia, cat si spre nord, in Romania - a declarat miercuri premierul Borisov.

Pentru a incheia anul cu un deficit sub 3% din PIB, guvernul condus de fostul general de politie Boiko Borisov va reduce cu 20% cheltuielile administratiei.

La Ministerul de Interne reducerea va fi de numai 13%.

Propunerea pentru actualizarea bugetului a fost introdusa in Parlament.

In acest mod vor fi economisite peste 900 de milioane de leva (460 de milioane de euro). Sunt asteptate alte 250 de milioane de euro din accize.

Dupa trei luni cu deficite bugetare, aprilie s-a incheiat cu un surplus de 116 milioane de euro la bulgari.

Concomitent, va fi rectificat cu 220 de milioane de leva, insa in sus, bugetul Casei Nationale de Sanatate. Vor fi finantate marile proiecte in infrastructura - autostrazile Trakia, Marita si Liulin, metroul si magistrala de centura din Sofia, podul Vidin-Calafat, Sala Nationala Polivalenta. 50 de milioane in plus vor primi constructorii turci ai autostrazii Liulin.

30 de milioane vor merge pentru autostrada spre Svilengrad.

Armata va primi 300 de milioane pentru elicoptere Cougar, iar 116 milioane de leva se vor duce sub forma de subventie la producatorii de tutun.

Cu 148 de milioane va fi majorat bugetul social.

Concomitent cu actualizarea bugetului, Borisov a anuntat inceputul unor reforme radicale in sectoarele sanatatii publice, educatiei si in sfera sociala. TVA-ul insa va ramane 20%.

"Vad un mare paradox" - a spus miercuri Borisov. De la inceputul crizei, economiile populatiei la banci au crescut cu 5 miliarde leva (2,6 miliarde euro)".

In ultimul sau raport dat publicitatii miercuri, FMI a salutat politica guvernului de mentinere a stabilitatii fiscale, insa recomanda sa fie urmarite mai atent "riscurile ce provin din politica bancilor straine ce au filiale in Bulgaria".

O treime din bancile bulgare sunt proprietatea unor banci elene care duc o politica de creditare agresiva.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1199 ori
Citeste mai multe despreguvern bulgaria romania cheltuieli tva