Berceanu vrea un "spatiu fiscal" de 2 mld. euro pentru a accesa credite de la UE, BEI si BERD

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 15:10
1297 citiri
Berceanu vrea un "spatiu fiscal" de 2 mld. euro pentru a accesa credite de la UE, BEI si BERD

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, va solicita Guvernului "un spatiu fiscal" prin care institutia sa poata cheltui circa doua miliarde euro in urmatorii trei ani, pentru proiecte aferente Coridorului IV pan-european, bani care vor veni de la UE, BERD si BEI.

"Avem nevoie de aceasta aprobare speciala pentru spatiu fiscal pentru un numar de proiecte separat de restul, pentru ca altfel nu avem cum sa iesim din acest cerc vicios in care proiectele nu se mai termina. Am vorbit despre acest lucru si cu prim-ministrul si cu ministrul de Finante", a declarat, miercuri, Berceanu, prezent la comisiile reunite ale Parlamentului pentru aprobarea bugetului de stat pe acest an, transmite Mediafax.

Ministrul a spus ca aproximativ 80% din bugetul ministerului pe care il conduce, respectiv 7,8 miliarde de lei, reprezinta investitii.

"Investitiile nu pot face greva, si daca trebuie sa taiem de undeva, taiem de aici. Din bugetul ministerului, de 10,85 miliarde de lei, cam 80% sunt bani care merg direct in investitii", a spus Berceanu.

El a reluat ideea potrivit careia bugetul Ministerului Transporturilor ar trebui sa reprezinte 3,5% din PIB, dar si ca proiectele finantate de la Uniunea Europeana, Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) nu pot fi incepute fara a fi asigurate sume de la bugetul de stat pentru cofinantarea proiectelor.

Referitor la preluarea metroului de catre Primaria Bucuresti, Berceanu a spus ca este de acord cu acest proiect, insa municipalitatea nu poate sustine investitiile si nici subventia pentru calatoria cu metroul.

"Cu mare placere semnam toate hartiile. Chiar si maine dimineata, insa Primaria nu are de unde sa dea subventia de 500 milioane lei anual si nici alte miliarde euro pentru investitii", a spus Berceanu.

Pe teritoriul Romaniei, coridorul IV Paneuropean se desfasoara pe traseul Curtici, Arad, Sibiu, Brasov, Bucuresti si Constanta.

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bani, #bei, #berceanu, #berd, #fonduri, #ue , #stiri Metro