Atacurile cibernetice, act de razboi

Marti, 31 Mai 2011, ora 23:36
1747 citiri
Atacurile cibernetice, act de razboi

 Pentagonul a conchis ca atacarea retelelor informatice de catre o alta tara poate constitui un act de razboi, concluzie care deschide, pentru prima data, posibilitatea ca Statele Unite sa raspunda utilizand forta militara traditionala, relateaza Wall Street Journal in editia electronica, potrivit Mediafax.

Prima strategie informatica a Pentagonului, din care se asteapta ca unele fragmente sa devina publice luna viitoare, reprezinta o incercare de a face fata unei lumi in care un hacker poate reprezenta o amenintare la fel de semnificativa ca armata unei tari ostile la adresa reactoarelor nucleare, metroului sau retelei de conducte americane.

Pentagonul intentioneaza, astfel, sa-i avertizeze pe potentialii adversari asupra consecintelor unui asemenea atac asupra Statelor Unite.

Atacuri recente asupra sistemelor Pentagonului, sabotarea programului nuclear al Iranului prin virusul informatic Stuxnet sau actiunea care a vizat reteaua informatica a companiei de armament Lockheed Martin au accelerat efortul Washingtonului de a dezvolta o abordare mai formalizata a atacurilor cibernetice, noteaza cotidianul.

In plus, acest raport va declansa o dezbatere asupra unor probleme sensibile, neabordate de Pentagon, ca aceea daca Statele Unite pot fi sigure cu privire la originea unui atac sau care sunt criteriile pentru a considera sabotarea unor computere destul de serioasa pentru a constitui un act de razboi.

Aceste probleme au fost, deja, subiect de disputa in randul militarilor. O idee care castiga teren la Pentagon este notiunea de "echivalenta".

Daca un atac cibernetic produce moartea, avarierea, distrugerea sau perturbari importante, ca cele care pot fi provocate de un atac militar traditional, atunci acestea pot fi considerate ca "utilizare a fortei" si li se poate raspunde.

Raportul are 30 de pagini, in versiunea clasificata, si 12 in cea neclasificata. Acesta conchide ca legile conflictelor armate se aplica atat in spatiul cibernetic, cat si pe frontul traditional de razboi, afirma trei oficiali care au avut acces la document.

Strategia descrie, de asemenea, dependenta Departamentului Apararii de tehnologia informatiei si argumenteaza pentru incheierea de parteneriate cu alte tari si companii militare private, pentru protejarea infrastructurii.

Strategia subliniaza importanta sincronizarii doctrinei SUA cu ale aliatilor si va stabili principii pentru noi politici de securitate. 

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
#atac cibernetic, #hacker, #razboi, #pentagon , #stiri Metro