A patra greva generala in Grecia

Joi, 20 Mai 2010, ora 16:33
1487 citiri
A patra greva generala in Grecia

Sectorul public si transporturile erau perturbate din nou joi in Grecia de o greva generala, a patra incepand din februarie, organizata impotriva reformei sistemului de pensii si a planului de austeritate adoptat de Guvern in schimbul ajutorului financiar al UE si FMI, relateaza Mediafax.

Sub sloganurile "nu va atingeti de asigurarea sociala" si "ajunge cu austeritatea", marile centrale sindicale din sectorul privat GSEE si public Adedy organizau la pranz manifestatii in marile orase. Ca si anterior, frontul sindical comunist Pame a organizat manifestatii separate.

Cu aproximativ 1.700 de politisti mobilizati doar in centrul Atenei, autoritatile "si-au intensificat dispozitivul de securitate pentru a evita repetarea dramei de la 5 mai", a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Thanassis Kokalakis. Incendierea unei banci, comisa de manifestanti violenti, in timpul unei ample defilari sindicale, a provocat moartea prin asfixiere a trei angajati.

La Atena, care era afectata de uriase blocaje in trafic, metroul, autobuzele si troleibuzele nu functionau joi, in timp ce vapoarele ramaneau ancorate, in portul Pireu, din apropiere.

Traficul aerian era insa asigurat in cea mai mare parte, controlorii aerieni decizand sa nu participe la miscare, luand in calcul "degradarea situatiei in sectorul turistic".

"Scolile urmau sa functioneze de la caz la caz si ministerul a mentinut examene organizate in timpul zilei. Numeroase banci private erau deschise joi dimineata in centrul Atenei, in pofida unui ordin al Federatiei angajatilor bancari (OTOE).

Doar agentiile Bancii Nationale erau inchise.

Cu exceptia angajatilor televiziunii publice, jurnalistii nu participa la greva, dar sindicatele lor au prevazut o intrerupere de 24 de ore a activitatii, saptamana viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#greva, #generala, #grecia , #stiri Metro