"Reglementarea conținuturilor de ură online nu este cenzură". Replică acidă de la ONU pentru Meta

Vineri, 10 Ianuarie 2025, ora 23:47
508 citiri
"Reglementarea conținuturilor de ură online nu este cenzură". Replică acidă de la ONU pentru Meta
Replică acidă de la ONU pentru Meta FOTO abc.net.au

La câteva zile după ce Meta a anunțat că pune capăt programului său de 'fact-checking', Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat vineri, 10 ianuarie, că reglementarea conținuturilor de ură online 'nu este cenzură', relatează AFP.

'Autorizarea discursului instigator la ură și a conținuturilor dăunătoare online are consecințe concrete. Reglementarea acestor conținuturi nu este cenzură', a afirmat Turk pe rețeaua de socializare X.

Înaltul comisariat al ONU 'face apel la responsabilitate și guvernanță în spațiul digital, respectând în același timp drepturile omului', a adăugat acesta.

Gigantul tehnologiei Meta, compania-mamă a platformei Facebook, a anunțat marți că pune capăt programului de 'verificare a faptelor' din Statele Unite pentru a-l înlocui cu un sistem de 'note de context', similar celui folosit de X.

În sprijinul deciziei sale surprinzătoare, șeful Meta Mark Zuckerberg a afirmat că 'verificatorii de fapte au fost prea orientați politic și au participat mai mult la scăderea încrederii decât la creșterea ei, în special în Statele Unite'. Astfel, 'restaurăm libertatea de exprimare pe platformele noastre', a spus el.

Anunțul Meta a venit într-un context în care republicanii americani, precum și Elon Musk, proprietarul rețelei X și apropiat al președintelui ales al SUA Donald Trump, s-au plâns în repetate rânduri în ultimii ani de programele de fact-checking, asimilându-le cu 'cenzura'.

În schimb, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Michael O'Flaherty, a avertizat la rândul său că decizia Meta - care deține Facebook, Instagram, WhatsApp - de a-și înceta programul de verificare a faptelor din Statele Unite ale Americii 'ar putea avea consecințe negative asupra drepturilor omului'.

'Măsurile recente ale Meta de a-și ajusta politica de verificare a faptelor, precedate de măsuri similare luate de X, ar putea avea consecințe negative asupra drepturilor omului', a apreciat O'Flaherty într-o declarație publicată joi seară.

'Platformele nu trebuie să se îndepărteze de fapte, altfel creează un vid în care dezinformarea prosperă fără verificare, iar daunele aduse democrației sunt profunde'. 'Este important să subliniem că a combate minciunile și a preveni răspândirea de mesaje violente sau pline de ură nu reprezintă cenzură. Este un angajament de a proteja drepturile omului', a conchis acesta.

Ca răspuns la decizia Meta, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei 'îndeamnă insistent statele membre să-și întărească eforturile și să dea dovadă de leadership' în lupta împotriva dezinformării, 'asigurându-se că intermediarii de internet atenuează riscurile sistemice de dezinformare și discurs necontrolat'.

'Aceasta include a cere mai multă transparență în practicile de moderare a conținutului, inclusiv în implementarea sistemelor algoritmice', a mai spus O'Flaherty. 'Scopul este de a proteja drepturile omului pentru toți prin atingerea unui echilibru care să păstreze libertatea de exprimare în limitele sale bine stabilite'.

Întrebat despre prezența ONU pe rețelele X și Meta, un responsabil cu comunicarea al ONU de la Geneva, Michele Zaccheo, a indicat în timpul unui briefing că Națiunile Unite 'monitorizează și evaluează în mod constant acest spațiu' online. 'Este important pentru noi să fim prezenți cu informații bazate pe fapte și susținem acest lucru', a adăugat el.

'Încă nu știm cum va evolua aceasta', dar 'în prezent credem că este important să fim prezenți pe aceste platforme, să prezentăm informații bazate pe dovezi', a insistat responsabilul ONU.

'Rolul nostru este să oferim informații științifice bune despre sănătate și trebuie să facem acest lucru acolo unde oamenii le caută' și 'prin urmare vom fi prezenți pe toate platformele, oriunde este posibil', a adăugat o purtătoare de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Harris, prezentă la aceeași conferință de presă.

AFP mai notează că se află în prima linie la nivel global, participând în mai mult de 26 de limbi într-un program al Meta care plătește peste 80 de instituții media din întreaga lume pentru a-și folosi 'verificările' pe Facebook, Instagram și WhatsApp. 'Suntem în curs de a evalua situația', a indicat conducerea agenției de presă franceze.

...citeste mai departe despre ""Reglementarea conținuturilor de ură online nu este cenzură". Replică acidă de la ONU pentru Meta" pe Ziare.com

Meta atacă TikTok: vedetele platformei sunt „momite” cu 5.000 de dolari
Meta atacă TikTok: vedetele platformei sunt „momite” cu 5.000 de dolari
Mark Zuckerberg încearcă să recupereze terenul pierdut în fața TikTok, atrăgând influenceri de pe platforma rivală pe Facebook și Instagram. După episodul în care TikTok a fost blocată...
Google, Meta și TikTok promit măsuri mai stricte împotriva discursului instigator la ură! Angajamentele noilor reguli DSA
Google, Meta și TikTok promit măsuri mai stricte împotriva discursului instigator la ură! Angajamentele noilor reguli DSA
Meta, Google, TikTok și X, alături de alți giganți tehnologici, au semnat un set revizuit de angajamente voluntare pentru combaterea discursului instigator la ură online. Sub denumirea „Code...
#meta, #reglementare, #continut ura, #ONU, #cenzura , #Stiri Internet

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
  2. Tehnologii futuriste care deja există: 7 invenții care par desprinse din filme SF
  3. Instituțiile din România avertizează! O nouă înșelătorie circulă pe WhatsApp-ul utilizatorilor. Cum să vă feriți
  4. Revoluția AI, văzută de un politician cu sânge de antreprenor digital. "Ne îndreptăm spre o democratizarea a AI-ului. Vom avea fiecare 200 de oameni virtuali”
  5. Samsung Galaxy S25 vine cu funcții AI care promit să schimbe jocul. Cum le vor face viața mai ușoară utilizatorilor
  6. Funcții necunoscute ale Google care le fac utilizatorilor viața mai ușoară
  7. PermissionsAI, funcția inteligentă care promite să reducă frustrarea utilizatorilor de Google Chrome
  8. Duolingo explodează: cum un chatbot AI schimbă regulile învățării limbilor străine
  9. Primul meteorit înregistrat cu sunet și imagine a lovit Pământul în Canada. Descoperire istorică surprinsă de o cameră Ring
  10. Realme 14 Pro și 14 Pro+: telefoanele accesibile cu funcții inovatoare și performante care își schimbă culoarea în funcție de temperatură