Veste mare de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 01:14
439 citiri
Veste mare de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO
Gaura de ozon de deasupra Pământului se va reface până în 2066 FOTO: Fortune

În cadrul Conferinței Societății de Meteorologie din Statele Unite de la Denver, șeful cercetării științifice de la Centrul Goddard Space Flight de la NASA a anunțat o veste foarte importantă pentru omenire, neașteptată. Expertul a spus că gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului este pe cale să se repare, dar până în anul 2066.

Stratul protector de ozon al Pământului se ”vindecă” lent, dar vizibil, într-un ritm care ar produce acoperirea găurii de ozon de peste Antarctica, care fusese estimată la 23 de milioane de kilometri pătrați în octombrie 2022, conform unui nou raport al ONU, citat de The Age.

O evaluare științifică recentă, efectuată o dată la patru ani, a constatat că recuperarea este în curs de desfășurare, la mai bine de 35 de ani după ce fiecare națiune din lume a fost de acord să înceteze să mai producă substanțe chimice care distrug stratul de ozon din atmosfera Pământului, care protejează planeta de radiațiile dăunătoare legate de cancerul de piele, cataractă și deteriorarea culturilor.

Descoperire alarmantă a unui pericol invizibil din adâncul apelor: Amenințarea pentru omenire s-a triplat VIDEO

„În stratosfera superioară și în gaura de ozon vedem că lucrurile se îmbunătățesc”, a spus Paul Newman, director la Centrul Goddard al NASA și co-președinte al evaluării științifice efectuată de ONU.

Progresul este lent, conform raportului prezentat la Conferința Societății Americane de Meteorologie de la Denver, de luni, 9 ianuarie 2023. Cantitatea medie globală de ozon la 30 de kilometri înălțime în atmosferă nu va reveni la nivelurile din 1980 până în aproximativ 2040, se arată în raport. Și nu va reveni la normal în Arctica până în 2045.

Antarctica, acolo unde este stratul de ozon este atât de subțire încât există și o gaură anuală uriașă de 23 de milioane de kilometri pătrați, nu va fi complet reparată până în 2066, se arată în raportul ONU.

Oamenii de știință și susținătorii mediului din întreaga lume au salutat de mult eforturile de a repara gaura de ozon - izvorât dintr-un acord din 1987 numit Protocolul de la Montreal, care a interzis o clasă de substanțe chimice utilizate adesea în agenți frigorifici și aerosoli - ca fiind una dintre cele mai mari victorii ecologice pentru umanitate.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

...citeste mai departe despre "Veste mare de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO" pe Ziare.com

#gaura ozon, #gaura ozon Antarctica, #gaura ozon Antarctica dimensiuni, #strat ozon Antarctica, #strat ozon atmosfera Terra , #Stiri Mediu