Un vulcan din Rusia a erupt, aruncând lava la o înălțime de 10 km. Stratul de cenușă, cel mai gros din ultimii 60 de ani VIDEO

Miercuri, 12 Aprilie 2023, ora 09:53
1519 citiri
Un vulcan din Rusia a erupt, aruncând lava la o înălțime de 10 km. Stratul de cenușă, cel mai gros din ultimii 60 de ani VIDEO
Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada FOTO Youtube (captura)

Un vulcan activ din Peninsula Kamceatka, situată în Orientul Îndepărtat al Rusiei, a continuat să erupă miercuri, conform unui institut ştiinţific, aruncând în atmosferă o coloană de cenuşă până la 10 km altitudine. O avertizare cod roşu pentru aviaţie rămâne în vigoare, transmite Reuters.

Şiveluci, unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia, care a început să erupă marţi, imediat după miezul nopţii, atingând apogeul şase ore mai târziu, a expulzat un nor de cenuşă ce s-a răspândit pe o suprafaţă de 108.000 de kilometri pătraţi.

Cenuşa de la erupţia iniţială a ajuns până la o înălţime de 20 de kilometri, declanşând o avertizare pentru aviaţie şi acoperind ulterior satele din împrejurimi. Cel mai apropiat sat, Kliuchi, este situat la o distanţă de 50 de kilometri.

"Erupţia vulcanului Şiveluci continuă. Conform datelor satelitare, emisia de cenuşă a atins aproximativ 10.000 de metri deasupra nivelului mării", se arată în cel mai recent buletin informativ al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică al Academiei Ruse de Ştiinţe, emis miercuri la ora locală 1:00 (22:00 GMT, marţi).

Nu s-au raportat victime imediate.

Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada şi au condus la emiterea unei atenţionări de alunecări de noroi pe o autostradă din apropiere, în timp ce satele au fost acoperite cu un strat de cenuşă de 8,5 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani.

La aproximativ 24 de ore după ce vulcanul a început să erupă, un cutremur cu magnitudinea 5,8 s-a produs în largul coastelor Peninsulei Kamceatka, a indicat Serviciul de prospectare geologică. Potrivit oamenilor de ştiinţă ruşi, seismul a fost o replică a cutremurului produs la 3 aprilie.

Kamceatka se întinde în Oceanul Pacific până la nord-vest de Japonia. Aproximativ 300.000 de persoane trăiesc pe această peninsulă.

Şiveluci a înregistrat circa 60 de erupţii importante în ultimii 10.000 de ani, cea mai recentă erupţie majoră fiind în 2007.

O avertizare cod roşu emisă de Echipa de răspuns la erupţia vulcanică din Kamceatka (KVERT) a rămas în vigoare. Vulcanul "constituie un potenţial pericol pentru companiile aeriene internaţionale şi locale", se arată în notificare.

Peninsula din nordul Oceanului Pacific are aproximativ 160 de vulcani, doar aproximativ 20 dintre aceştia fiind activi.

Regiunea vulcanică din Peninsula Kamcea ...citeste mai departe despre "Un vulcan din Rusia a erupt, aruncând lava la o înălțime de 10 km. Stratul de cenușă, cel mai gros din ultimii 60 de ani VIDEO" pe Ziare.com

#vulcan, #lava, #Rusia, #cenusa, #zapada , #Stiri Mediu

Curs valutar

1 EUR = 4.9716 RON

0.0007

1 USD = 4.5645 RON

-0.0025
  1. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  2. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  3. Vești proaste: Cresc taxele! La cât va ajunge impozitul pe venit dacă se păstrează cota unică în 2025
  4. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  5. Banii trimiși în țară de românii din diaspora, nivel record. Cu ce sumă au "peticit" deficitul de cont curent al României
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  8. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere