Studiu alarmant: Avem cel mai ridicat nivel de CO2 din atmosfera din ultimii 800.000 de ani

Vineri, 11 August 2017, ora 08:12
2017 citiri
Studiu alarmant: Avem cel mai ridicat nivel de CO2 din atmosfera din ultimii 800.000 de ani
Foto: Arhiva Pixabay

Cresterea temperaturilor, a nivelului oceanului global si a volumului emisiilor de gaze cu efect de sera au atins niveluri fara precedent in cursul anului 2016, inca un an negru pentru clima, conform unui studiu international de referinta dat publicitatii joi.

Ultimul raport anual asupra "Starii climei" mentioneaza reculul record al gheturilor polare, inundatii sau, dimpotriva, episoade de seceta extrema si multiple valuri de caldura, zugravind in culori sumbre evolutia climaterica a planetei dupa doi ani consecutivi in care temperatura globala a stabilit noi recorduri in istoria masuratorilor meteorologice ce incepe cu anul 1880, transmite AFP.

"Recordurile de caldura din cursul anului trecut sunt rezultatele influentei combinate ale tendintelor de incalzire climaterica pe termen lung si ale unui puternic fenomen El Nino (curentul cald ecuatorial al Pacificului) manifestat la inceputul anului", explica raportul publicat de Agentia americana pentru Oceane si Atmosfera (NOAA) si de Societatea Meteorologica Americana (AMS).

Acest raport, un document de 300 de pagini la care au contribuit 500 de oameni de stiinta din peste 60 de tari, demonstreaza ca incalzirea globala se intensifica.

Chiar daca vor fi cuprinse abia in raportul de anul viitor, primele sase luni ale anului in curs sunt, de asemenea, printre cele mai calde luni inregistrate din 1880 si pana in prezent, conform NOAA.

Publicarea acestui raport vine la o saptamana dupa oficializarea deciziei SUA de a se retrage din Acordul de la Paris privind limitarea incalzirii globale, document semnat in 2015 de 195 de tari.

In aceasta saptamana, s-a aflat ca presedintele Donald Trump aplica cenzura la nivel inalt: A interzis sintagma "schimbari climatice" in institutiile SUA.

Conform noului raport, mai multe variabile cheie luate in discutie, precum media temperaturilor la suprafata globului, nivelul oceanelor si concentratia de gaze cu efect de sera din atmosfera au depasit recordurile stabilite in cursul anului precedent (2015).

Astfel, in 2016, concentratia de dioxid de carbon din atmosfera a depasit valoarea de 400 ppm (parti pe milion) - ajungand la 402,9 - pentru prima oara de la inceputul monitorizarilor. De altfel, mentioneaza AFP, este cel mai ridicat nivel de CO2 din atmosfera din ultimii 800.000 de ani, daca tinem cont de datele obtinute din analiza diferitelor straturi din ghetari.

Mai multe tari, printre care Mexicul si India, au anuntat inregistrarea unor temperaturi an ...citeste mai departe despre "Studiu alarmant: Avem cel mai ridicat nivel de CO2 din atmosfera din ultimii 800.000 de ani" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#studiu incalzire climatica record 2016 , #Stiri Mediu