Situatie critica la Mediu: 107 depozite de deseuri trebuie inchise. Riscam un proces la Curtea Europeana de Justitie

Joi, 03 August 2017, ora 23:43
2028 citiri
Situatie critica la Mediu: 107 depozite de deseuri trebuie inchise. Riscam un proces la Curtea Europeana de Justitie
Foto: gov.ro

In Romania sunt 107 depozite de deseuri neconforme, dintre care 7 in Brasov, acestea trebuind inchise, in caz contrar Romania risca un proces la Curtea Europeana de Justitie. Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, joi, ca o solutie pentru inchiderea depozitelor ar fi prin POIM.

Daca nu reusim sa inchidem aceste depozite suntem pasibili de amenzi foarte mari si totul se va rasfrangere asupra buzunarului cetateanului. Le-am explicat celor sapte primari din Brasov, dar si ceilalti primari din tara aflati in aceeasi situatie trebuie sa inteleaga ca trebuie sa se implice direct in inchiderea acestor depozite.

Acum suntem deja in ceasul al doisprezecelea, iar ultima solutie este ori accesarea de fonduri prin POIM (Programul Operational Infrastructura Mare - n.r.) de catre unitatile administrativ teritoriale sau de catre agentiile de dezvoltare intercomunitata, ori sa alocam noi de la Fondul de Mediu banii necesari pentru inchiderea celor 107 depozit si apoi sa recuperam fondurile tot de la POIM", a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu.

In ceea ce priveste progresele facute in ultima perioada la nivelul Brasovului, acestea sunt doar de ordin birocratic, vicepresedintele Consiliului Judetean, Adrian Gabor, precizand faptul ca fiecare primarie care are rampe neconforme a primit din bugetul judetului cate 500.000 de lei, fonduri ce au fost folosite pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate, ce sunt in prezent in curs de avizare de catre Agentia pentru Protectia Mediului.

Ministrul Mediului este de parere ca s-a ajuns in aceasta situatie critica si din cauza faptului ca prevederile Legii Salubrizarii, emisa inca din 2011, nu au fost aplicate in totalitate in ceea ce priveste colectarea selectiva, care ar fi redus semnificativ cantitatea de deseuri depusa la rampa.

"I-am informat pe primari ca sunt primii controlori ai operatorilor de salubritate, respectiv cei care le pot cere acestora sa respecte criteriile de performanta si abia apoi trebuie sa intervina Garda de Mediu. Tinta de colectare selectiva pentru 2017, in urma negocierilor cu Comisia Europeana, este de 25%, fiindca a trebuit sa punem ceva in locul taxei la depozit de 80 lei care este suspendata pana in 2019.

Am considerat ca cetateanul nu poate fi sanctionat atata timp cat nu e invatat cu colectarea selectiva, cat nu exista un tarif diferentiat. Trebuie ca in perioada urmatoare, impreuna cu toate primariile si consiliile ...citeste mai departe despre "Situatie critica la Mediu: 107 depozite de deseuri trebuie inchise. Riscam un proces la Curtea Europeana de Justitie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mediu inchidere depozite neconforme , #Stiri Mediu