Schimbarile climatice sunt de vina pentru canicula din Europa

Duminica, 05 August 2018, ora 13:23
1150 citiri
Schimbarile climatice sunt de vina pentru canicula din Europa
Foto: Arhiva Pixabay

Probabilitatea ca modificarile climei sa influenteze valul de canicula din vestul Europei este, potrivit expertilor, mare. Cum se poate dovedi o astfel de legatura?

Temperaturi record in Germania, incendii de padure in Suedia si alte tari nordice, invazie toxica de alge la Marea Baltica, neobisnuit de calda, din Polonia - Europa sufera de pe urma caniculei.

Dat fiind ca in multe regiuni ale Europei temperaturile extrem de ridicate se mentin, se pune intrebarea daca pentru aceasta evolutie de vina sunt schimbarile climatice.

Cercetatorii spun ca da. "Schimbarile climatice au dublat, cel putin, sansele ca acestea sa fie raspunzatoare pentru actualul val de canicula", apreciaza Geert Jan van Oldenborgh de la Royal Netherlands Meteorological Institute. El face parte din reteaua World Weather Attribution (WWA), in cadrul careia oameni de stiinta din sase centre de cercetare analizeaza in timp real legaturile dintre schimbarile climatice si actualele fenomene meteorologice extreme.

Rezultatele acestei muncii de echipa au fost prezentate la finele lunii iulie.

Cum pot dovedi oamenii de stiinta legatura dintre fenomene izolate si modificarile climei?

In trecut nu era simplu sa identifici cauza unui fenomen meteorolgic. Multi factori pot influenta aparitia caniculei, a furtunilor sau a ploilor torentiale. Dar, multumita computerelor performante si celor mai recente modele climatice, cercetatorii pot calcula probabilitatea ca un fenomen meteorologic sa aiba legatura cu incalzirea globala.

Abordarea este similara cu cea a medicilor care au stabilit o legatura intre fumat si cancer: "Fumatul nu este singura cauza, dar sporeste probabilitatea de a te imbolnavi de cancer", spune Friederike Otto, cercetatoare la Institutul pentru Schimbari Climatice din cadrul Universitatii Oxford.

Pentru a stabili probabilitatea cu care un fenomen meteo este generat de modificarea climei, oamenii de stiinta apeleaza la doua modele: unul pentru mediul real, in care traim, si unul pentru o clima fara noxe in atmosfera. Prin compararea rezultatelor celor doua modele, se pot stabili diferentele si rolul jucat de modificarile climei.

Metoda i-a ajutat pe cercetatorii retelei WWA sa argumenteze ca modificarile de clima au triplat probabilitatea formarii uraganului Harvey si au marit de patru ori sansele aparitiei caniculei in sudul Europei anul trecut. In schimb, incalzirea globala nu a fost direct responsabila pentru seceta din Sao Paolo, din anul 2014.

De ce e ...citeste mai departe despre "Schimbarile climatice sunt de vina pentru canicula din Europa" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#canicula Europa schimbari climatice, #incalzire globala canicula , #Stiri Mediu