Schimbările climatice lovesc masiv în 2023: Un fenomen extrem, cel mai puternic din ultimii 10 ani

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 02:23
881 citiri
Schimbările climatice lovesc masiv în 2023: Un fenomen extrem, cel mai puternic din ultimii 10 ani
Căldura extremă va lovi lumea în 2023 FOTO: World Atlas

Oamenii de știință au avertizat în numeroase rânduri liderii politici din întreaga lume pentru a lua măsuri privind reducerea emisiilor de carbon trimise în atmosferă și la renunțarea la combustibilii fosili. Schimbările climatice au determinat o încălzire globală accentuată, iar în 2023 va fi cel mai călduros an din ultimul decenii, potrivit Biroului de Meteorologie din Marea Britanie.

Experții britanici au anunțat că temperaturile medii globale au crescut cu 1,2 grade Celsius peste nivelul epocii preindustriale, potrivit News9Live.

Acesta va fi al zecelea an consecutiv cu temperaturi globale de peste un grad Celsius, depășind cele mai ridicate temperaturi anterioare din 2016 de la începutul evidenței din 1850.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Chiar din ianuarie 2023 s-au înregistrat în Europa unele dintre cele mai ridicate temperaturi din istorie. Cea mai caldă zi de ianuarie, care a fost înregistrată vreodată s-a petrecut în 2023, în cel puțin opt țări europene, inclusiv Polonia, Danemarca, Republica Cehă, Țările de Jos, Belarus, Lituania și Letonia, potrivit datelor colectate de Maximiliano Herrera, un climatolog care urmărește temperaturile extreme.

„Putem considera că acesta este cel mai extrem eveniment din istoria europeană”, a spus Herrera. Deși există variații majore de temperatură în diferite locuri de pe glob, conceptul de temperatură medie globală este convenabil pentru detectarea și urmărirea modificărilor privind căldura de pe Pământ.

Cantitatea de încălzire globală pe care o va experimenta Pământul în viitor depinde de cât de mult dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră vom emite în următoarele decenii. Deși se iau măsuri pentru a verifica producția de carbon la nivel global, experții cred că măsurile sunt prea lente pentru a opri ritmul creșterii temperaturii.

Serviciile Secrete occidentale dezvăluie boala gravă a lui Putin: În ce stadiu este afecțiunea VIDEO

Conform Raportului Special al Climei din SUA din 2017, dacă emisiile anuale continuă să crească rapid, așa cum au făcut-o din 2000, modelele proiectează că până la sfârșitul acestui secol, temperatura globală va fi cu cel 2,5 grade C mai caldă decât media din anii 1901-1960.

Pentru a încerca să mențină încălzirea globală la 1,5°C pe termen lung, lumea va trebui să reducă emisiile de CO2 ...citeste mai departe despre "Schimbările climatice lovesc masiv în 2023: Un fenomen extrem, cel mai puternic din ultimii 10 ani" pe Ziare.com

#caldura extrema, #cel mai calduros an, #cel mai calduros an istorie, #fenomene extreme meteo, #incalzire globala, #schimbari climatice , #Stiri Mediu