149 de milioane euro pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile în România. Schema, aprobată de UE

Marti, 09 August 2022, ora 11:58
1088 citiri
149 de milioane euro pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile în România. Schema, aprobată de UE
Productie de hidrogen din resurse regenerabile FOTO Pixabay

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 149 de milioane de euro, pusă la dispoziție prin intermediul Mecanismului de Redresare și de Reziliență pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile.

Măsura urmărește să contribuie la dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele Strategiei UE privind hidrogenul și ale Acordului verde al UE. Măsura va contribui, de asemenea, la obiectivele Planului REPowerEU de reducere a dependenței de combustibilii fosili din Rusia și de accelerare a tranziției ecologice.

„Această schemă, în valoare de 149 de milioane euro, permite României să își intensifice capacitățile de producție de hidrogen din surse regenerabile, limitând în același timp posibilele denaturări ale concurenței. Măsura adoptată astăzi nu numai că va contribui la realizarea strategiei UE privind hidrogenul și a ambițiilor legate de „Green Deal” al UE.

De asemenea, ea va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele și petrolul în industriile și sectoarele de transport greu de decarbonizat și să își reducă dependența de combustibilii fosili importați, în conformitate cu Planul REPowerEU”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Schema notificată de România, care se va derula până la 31 decembrie 2023, va fi finanțată parțial prin intermediul Mecanismului de Redresare și de Reziliență ca urmare a evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Schema are ca scop sprijinirea construcției de noi instalații pentru producerea de hidrogen din surse regenerabile, pentru a atinge până la 31 decembrie 2025 capacități de producție de hidrogen din surse regenerabile de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză care produc cel puțin 10.000 de tone de hidrogen pe an, potrivit economedia.ro ...citeste mai departe despre "149 de milioane euro pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile în România. Schema, aprobată de UE" pe Ziare.com

#hidrogen, #surse regenerabile, #Comisie Europeana, #schema financiara banci , #Stiri Mediu