Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania si energia nucleara: Cum putem pierde avantajul strategic al lantului complet de uraniu

Romania si energia nucleara: Cum putem pierde avantajul strategic al lantului complet de uraniu
Romania are in acest moment un avantaj competitiv unic in Europa si anume faptul ca pe teritoriul tarii exista un ciclu nuclear complet: resursa (uraniul), uzinele de procesare a minereului (platforma Feldioara, judetul Brasov), fabrica de productie a combustibilului nuclear (FCN Pitesti) si Centrala nucleara de la Cernavoda - care asigura circa 20% din necesarul de energie al Romaniei.

La finele anului 2015, Compania Nationala a Uraniului a iesit din joc: Nuclearelectrica a decis, in urma unei licitatii, sa cumpere uraniu canadian, cu mult mai ieftin decat a ajuns cel romanesc.

In acest lant exista insa o veriga slaba - Compania Nationala a Uraniului (CNU) - companie de stat ce detine licentele de exploatare a zacamintelor de uraniu, precum si platforma de la Feldioara unde este prelucrat minereul. Acesta este vandut ulterior unicului beneficiar - Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) - companie care administreaza centrala de la Cernavoda.

Pulberea sinterizabila de ...citeste mai departe despre "Romania si energia nucleara: Cum putem pierde avantajul strategic al lantului complet de uraniu" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1036 ori