Primarul unui mare oraș, după ce a fost criticat pentru tăierea unui stejar secular: „Primează integritatea cetățenilor, nu scorburile cu lilieci”

Marti, 30 Mai 2023, ora 09:32
175 citiri
Primarul unui mare oraș, după ce a fost criticat pentru tăierea unui stejar secular: „Primează integritatea cetățenilor, nu scorburile cu lilieci”
Primăria Arad a tăiat stejarul susținând că reprezintă un pericol pentru cetățeni FOTO Primăria Arad

Acuazt că a tăiat unul dintre cei mai impunători stejari din Arad, primarul orașului, Călin Bibarţ, se apără spunând că arborele era un pericol pentru cetățeni.

„Primăria Arad a tăiat cel mai în vârstă, cel mai gros și monumental stejar din oraș, un copac situat la câțiva zeci de metri de primărie. I-am cunoscut cu o zi înainte de data de 26 mai (ziua tăierii-n.r.), pe angajații de la serviciul edilitar din primărie, persoane bine intenționate, dar hotărârea lor de a tăia un astfel de copac este total eronată. Siguranța populației nu intră în discuție în acest caz, aducând argumente cum este prezența unei scorburi situate la 2 m înălțime.

O astfel de scorbură nu ar fi dus la ruperea acestuia, iar scorbura respectivă mai mult ca sigur a fost folosită ca loc de adăpost și reproducere pentru lilieci, exact în această perioadă. Se vede clar, în toate secțiunile că lemnul nu are nicio urmă de putrefacție și dacă veneam peste 100 de ani în parc stejarul era tot acolo”, a reacționat inginerul silvic Ovidiu Pîrv, fost director al Parcului Natural Lunca Mureşului, după tăierea stejarului.

Municipalitatea a reacționat susținând că „la aproximativ 1,5 metri de trunchi și la 5 metri înălțime în coronament, stejarul era scorburos și prezenta stare de putrefacție”.

„Totodată, fusese invadat de cuiburi de furnici care favorizează degradarea sa. În plus, în urma torsionării de la vânt au apărut fisuri longitudinale noi”, a transmis municipalitatea.

„În orașul Arad primează integritatea cetățenilor, nu scorburile cu lilieci. Vom continua să evaluăm starea de sănătate a arborilor din municipiu, iar acolo unde este nevoie se va interveni, însă numai după obținerea tuturor avizelor necesare. Vă reamintesc faptul că pentru fiecare arbore exploatat, în municipiul Arad se plantează alți trei copaci tineri. Ne dorim un oraș verde pentru cetățenii Aradului”, a reacționat și primarul Călin Bibarț. ...citeste mai departe despre "Primarul unui mare oraș, după ce a fost criticat pentru tăierea unui stejar secular: „Primează integritatea cetățenilor, nu scorburile cu lilieci”" pe Ziare.com

#Stejar, #Arad, #arbore, #copac , #Stiri Mediu