Pescuitul va fi interzis in oceanul Arctic timp de 16 ani

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 10:41
2148 citiri

Un acord international a interzis pescuitul in oceanul Arctic pentru urmatorii 16 ani.

Acordul le va permite cercetatorilor timpul necesar pentru a intelege ecosistemele unice din regiune, inainte de a fi irevocabil distruse de pescuit.

Uniunea Europeana si noua alte natiuni majore ale lumii - Canada, Rusia, China, SUA, Japonia, Islanda, Danemarca si Coreea de Sud - sunt cele implicate in acord, potrivit Independent.

Odata cu incalzirea globala care duce la topirea ghetii din ocean, mai multe zone devin, in premiera, accesibile pentru vasele de pescuit.

In timp ce aceasta este o oportunitate majora pentru industria de pescuit, ecologistii sunt ingrijorati de incluziunea flotelor de pescuit in mediile marine intacte.

In prezent, in apele arctice nu exista pescuit comercial, dar, in temeiul legii internationale, acestea ar fi deschise oricarei natiuni care ar dori sa pescuiasca acolo in absenta unui acord.

Noua intelegere este salutata de catre oamenii de stiinta si organizatiile de mediu.

Frida Bengtsson, sef al Greenpeace's Antarctic Campaign a numit acordul "o zi istorica pentru protejarea oceanelor polare" care "arata cu adevarat ceea ce se poate obtine prin colaborare internationala".

"Cred ca este un lucru cu adevarat bun ca aceasta perioada de gratie a fost stabilita. Este pentru prima oara cand principiul precautiei a fost efectiv aplicat in mediul marin", a spus dr. Chris Yesson, biolog marin la Zoological Society, din Londra.

Pe langa interzicerea pescuitului intr-o zona de un milion de kilometri patrati de ocean, natiunile participante au fost, de asemenea, de acord cu un program comun de cercetare stiintifica in regiune.

Totusi, chiar daca o perioada de 16 ani suna ca o lunga perioada de timp, dr. Yesson avertizeaza ca cercetarea polara marina este un efort indelungat care necesita multa planificare si infrastructura.

Oamenii de stiinta vor avea nevoie sa inteleaga cum bancurile de pesti pot fi gestionate eficient in regiunea Arctica, dar si cum pescuitul industrial poate fi desfasurat in zona fara a distruge ecosistemele.

"Acesta este unul dintre ultimele habitate pure de pe Pamant", sustine Yesson.

"In apele adanci si reci se gasesc de obicei organisme care se dezvolta incet, traiesc mai mult si au o perioada mai indelungata de reproducere - ceea ce inseamna ca descoperirea unui tip sustenabil de pescuit este mai dificila", a conchis cercetatorul.

A.D. ...citeste mai departe despre "Pescuitul va fi interzis in oceanul Arctic timp de 16 ani" pe Ziare.com

#pescuit interzis oceanul Arctic, #acord natiuni pescuit Arctic , #Stiri Mediu