Raportul a fost realizat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima data in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) si cu asistenta tehnica din partea Centrului Mondial pentru Monitorizarea Conservarii al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP-WCMC).
In raport se subliniaza ca incepand cu 1990, aproximativ 420 de milioane de hectare de paduri s-au pierdut ca urmare a conversiei padurilor in alte destinatii ale terenurilor, desi defrisarea a incetinit in ultimele trei decenii.
Criza COVID-19 a scos in evidenta importanta conservarii naturii si a utilizarii durabile, fortandu-ne sa recunoastem ca sanatatea umana depinde de sanatatea ecosistemului.
Protectia padurilor joaca un rol esential in acest sens, deoarece acestea includ cea mai mare parte a biodiversitatii terestre din lume. Dupa cum se arata in raport, padurile contin 60.000 de specii diferite de arbori, 80% din speciile amfibiene, 75% din speciile de pasari si 68% din toate mamiferele de pe Pamant.
Evaluarea resurselor forestiere globale 2020 a FAO, mentionata in raport, a aratat ca, in ciuda scaderii defrisarilor in ultimul deceniu, aproape 10 milioane de hectare de padure sunt pierdute anual ca urmare a conversiei padurilor in terenuri agricole si alte destinatii ale terenurilor.
"Defrisarea si degradarea padurilor continua intr-un ritm alarmant, contribuind in mod semnificativ la pierderea continua a biodiversitatii", au declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu si directorul executiv al UNEP, Inger Andersen, in introducerea raportului.
Raportul ofera o imagine de ansamblu a biodiversitatii forestiere, inclusiv harti care indica padurile lumii unde inca se pastreaza resurse bogate de flora si fauna, cum ar fi cele din nordul Anzilor si parti ale bazinului Congo, dar si padurile unde aceste resurse au fost pierdute.
Un studiu special, parte a raportului, realizat de Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene si Serviciul Forestier al SUA a identificat la nivel mondial 34,8 milioane de situri forestiere, cu dimensiuni cuprinse intre 1 hectar si 680 milioane hectare. Sunt necesare urgent eforturi mai mari de restaurare pentru a reuni fragmentele de padure.
Pe masura ce FAO si UNEP se pregatesc sa conduca Deceniul Natiunilor Unite privind restaurarea ecosistemelor din 2021 iar tarile discuta un Cadru Global pentru Biodiversitate pentru viitor, Qu si Andersen si-au exprimat angajamentul pentru a s ...citeste mai departe despre "ONU, alarmata de rata de defrisare: 420 de milioane de hectare de paduri au disparut in 20 de ani" pe Ziare.com