Amenintarea care ar putea schimba lumea asa cum o stim

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 15:58
939 citiri

O veritabila bomba climatica cu ceas, dezghetarea permafrostului, solul inghetat de milenii din zonele septentrionale ale planetei, ameninta ecosistemul si societatile nordice, de la infrastructura la diferitele specii de plante si animale, dar si stabilitatea muntilor, conform unui nou studiu.

Permafrostul reprezinta aproximativ 25% din suprafata de teren a emisferei nordice (23 de milioane de kilometri patrati), din Canada si Alaska pana in Siberia, dar si in Groenlanda, Scandinavia, Mongolia si nordul Chinei.

Straturile de permafrost sunt fie mai subtiri, fie au o grosime de mai multe sute de metri, prezentand microlentile de gheata sau mase groase de gheata pura.

Schimbarile climatice se manifesta insa de doua ori mai rapid la latitudinile nordice decat in celelalte zone ale globului, iar "permafrostul se topeste aproape peste tot", a declarat pentru AFP geograful Antoni Lewkowicz, de la Universitatea din Ottawa, presedintele Asociatiei internationale pentru permafrost ...citeste mai departe despre "Amenintarea care ar putea schimba lumea asa cum o stim" pe Ziare.com

#efecte dezghetare permafrost, #permafrost incazlire globala, #efecte incalzire globala , #Stiri Mediu