Agentia Europeana de Mediu: Ne asteapta si mai multe inundatii si perioade de seceta

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 09:14
1661 citiri
Agentia Europeana de Mediu: Ne asteapta si mai multe inundatii si perioade de seceta
Foto: Arhiva Pixabay

Continentul european ar trebui sa se pregateasca pentru consecintele schimbarilor climatice, inclusiv in ceea ce priveste riscul de inundatii si de seceta, dar si pentru raspandirea cu mai mare usurinta a bolilor infectioase.

Vestul Europei este posibil sa se confrunte mai des cu inundatii, in timp ce perioadele de seceta s-ar putea abate cu precadere in zonele sudice si sud-estice ale continentului nostru, potrivit Agentiei Europene de Mediu (AEM) cu sediul in Copenhaga.

Alte riscuri asociate cu schimbarile climatice sunt randamentele agronomice scazute si cresterea prevalentei bolilor infectioase sensibile la conditiile de mediu, raspandite de insecte - spre exemplu, boala Lyme, provocata de capuse, ori febra dengue asociata cu tantarul-tigru asiatic.

Valurile de caldura pot cauza "zeci de mii de decese premature", mai mentioneaza agentia citata de DPA.

Vremea extrema din ultimii 30 de ani a ucis 85.000 de oameni in Europa

Printre alte efecte mentionate se numara pierderea biodiversitatii terestre si acvatice.

Ecosistemele marine ar putea fi si ele prejudiciate de acidificarea si incalzirea marilor si oceanelor, mai arata agentia, care noteaza ca topirea ghetarilor terestri si plutitori ameninta activitatile din regiunea arctica.

Evenimentele extreme determinate de clima in perioada 1980-2013 au costat cele 33 de state europene membre ale Agentiei peste 400 de miliarde de euro (430 de miliarde de dolari), cele mai mari fiind inregistrate in regiunea mediteraneana.

Printre masurile sugerate de Agentie in vederea contracararii consecintelor schimbarilor climatice se numara barierele de protectie impotriva inundatiilor, o mai buna utilizare a resurselor de apa si adaptarea cladirilor pentru a face fata mai bine evenimentelor legate de clima, dar si un mai bun schimb de informatii.

"Dimensiunile viitoarei schimbari climatice si a urmarilor sale vor depinde de eficacitatea implementarii angajamentelor noastre globale de a reduce emisia de gaze cu efect de sera", a declarat directorul executiv al AEM, Hans Bruyninckx. ...citeste mai departe despre "Agentia Europeana de Mediu: Ne asteapta si mai multe inundatii si perioade de seceta" pe Ziare.com

#schimbari climatice seceta inundatii , #Stiri Mediu