Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MAGYAR HRLAP: Rosia Montana, deocamdata in suspensie

MAGYAR HRLAP: Rosia Montana, deocamdata in suspensie
MAGYAR HRLAP (Ungaria) - Anul acesta, guvernul Romaniei nu va lua nicio decizie in privinta deschiderii exploatarii aurifere de la Rosia Montana. Pana in 2009 nu sunt de asteptat modificari.

Presedintele autoritatii abilitate din Romania, Bogdan Gabudeanu, opineaza ca nici anul viitor nu este de asteptat o modificare mai deosebita. In cazul in care Cabinetul acorda aviz favorabil proiectului, proprietarul viitoarei mine aurifere, intreprinderea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), va trebui sa-si reinnoiasca cele mai multe aprobari de pana acum. Printre acestea se afla documentele referitoare la cantitatile ce urmeaza a fi exploatate, precum si termenele de executie si functionare. Obtinerea aprobarilor va necesita cel putin o jumatate de an.

Nici principalul actionar al RMGC, Gabriel Resources, nu dezminte ca proiectul a fost deocamdata oprit, opinand ca deschiderea exploatarii miniere aurifere ar putea avea sanse doar dupa plecarea actualului guvern. Dupa cum a afirmat Gabriel Resources, dupa obtinerea aprobarilor necesare demararea lucrarilor de deschidere ar necesita o perioada de cel putin inca doi ani.

Firma romano-canadiana a comunicat ca din cauza sistarii actuale a lucrarilor va disponibiliza peste 200 de angajati. In urma investitiei de aproape un miliard de dolari, in mina din judetul Alba s-ar exploata 330t aur si 1.600t argint. Dat fiind faptul ca exploatarea s-ar face cu ajutorul tehnologiei cianurilor, care este nociva pentru mediul inconjurator, impotriva proiectului exista proteste vehemente din partea ecologistilor romani si straini, precum si a oamenilor de stiinta, academicienilor si a organizatiilor civile.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1068 ori