Liderii G20 au ajuns la un compromis pe tema spinoasa a schimbarilor climatice. Ce a promis Trump dupa ce a scos SUA din Acordul de la Paris

Sambata, 08 Iulie 2017, ora 17:27
1423 citiri

Liderii G20, organizatie din care fac parte cele mai puternice state din lume, au ajuns, sambata, la un compromis pe tema spinoasa a schimbarilor climatice.

Informatia a fost publicata initial pe surse de AFP si confirmata apoi de comunicatul oficial al summitului.

#BREAKING G20 leaders reach compromise on climate in final statement: sources- AFP news agency (@AFP) 8 iulie 2017

Schimbarile climatice reprezinta un motiv de tensiune intre SUA, UE si alte tari, dupa ce presedintele american Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris, motiv pentru care a fost criticat de mai multi sefi de state.

Administratia Trump, izolata dupa anuntarea retragerii din Acordul de la Paris, ataca Europa

Acum, dupa mai multe ore de negocieri, liderii G20 au recunoscut retragerea SUA din Acordul de la Paris. Insa Trump a promis ca va colabora cu restul natiunilor pe aceasta tema.

Iata paragraful despre schimbarile climatice din textul comunicatului ce marcheaza finalul summit-ului, potrivit The Guardian:

"Am luat la cunostinta decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul de la Paris. SUA au anuntat (...) ca reafirma angajamentul luat pentru a gasi o abordare care sa conduca la reducerea nivelului emisiilor poluante, totodata sustinand cresterea economica si satisfacand cererea de energie.

Statele Unite ale Americii au fost de acord sa colaboreze indeaproape cu alte tari pentru a le ajuta sa acceseze si sa foloseasca combustibilii fosili intr-o maniera mai prietenoasa cu mediul si mai eficienta, dar si sa isi dezvolte resursele regenerabile", potrivit documentului.

De asemenea, in text se spune clar ca celelalte natiuni G20 nu sustin decizia SUA de a se retrage din acordul privind schimbarile climatice semnat in 2015 in capitala Frantei.

"Restul membrilor G20 sustin ca Acordul de la Paris e ireversibil. Reiteram importanta angajamentelor pe care ni le-am asumat, in sensul ca tarile dezvoltate vor ajuta si asista natiunile in curs de dezvoltare. (...). Reafirmam angajamentul nostru puternic pentru Acordul de la Paris si facem eforturi pentru implementarea lui totala", se mai arata in documentul citat.

Totusi, presedintele francez Emmanuel Macron si-a exprimat speranta ca Donald Trump se va razgandi si a anuntat ca un summit pe tema schimbarilor climatice va avea loc pe 12 decembrie 2017.

#BREAKING France's Macron announces climate summit for December 12- AFP news agency (@AFP) 8 iulie 2017

Acord pe tema comertului

...citeste mai departe despre "Liderii G20 au ajuns la un compromis pe tema spinoasa a schimbarilor climatice. Ce a promis Trump dupa ce a scos SUA din Acordul de la Paris" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit G20 schimbari climatice , #Stiri Mediu