Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cel mai mare ghețar subteran din România se topește în ritm ”accelerat”. Se află într-o peșteră celebră din Munții Apuseni

Cel mai mare ghețar subteran din România se topește în ritm ”accelerat”. Se află într-o peșteră celebră din Munții Apuseni

Cel mai mare ghețar subteran din România se topește într-un ritm accelerat. Gheţarul de la Scărişoara este considerat al doilea din Europa, după un alt bloc de gheață subteran din Slovenia.

Gheţarul are peste 100.000 metri cubi de gheaţă. Specialiștii au constatat în ultimii ani un proces accentuat de topire a gheții.

„Se topeşte accelerat în ultimii ani. Avem date preliminare, care sugerează că ar putea să aibă către 13.000 de ani şi arată că, cel puţin, în ultimii 10.000 de ani este foarte posibil să nu fi existat o perioadă de topire atât de accentuată ca cea din prezent. Cel puţin în ultimii trei sau patru ani am asistat la o topire a gheţii, care este fără precedent, de când se fac măsurători, din anul 1921. S-a topit mai multă gheaţă decât în ultimii 40 de ani şi datele arată că acest proces se va amplifica în următorii ani”, a afirmat Aurel Perşoiu la Euronews TV.

Cercetătorul mai susţine că într-un singur an este posibilă topirea a 20-25 de cm de gheaţă la suprafaţă. ”În ultimii 20 de ani, media de topire pe an era la 2-3 centimetri. Într-un an am pierdut cât am pierdut în 10 ani. Este posibil să asistăm la o dezintegrare rapidă în partea superioară. În următorii ani sau decenii blocul principal de gheaţă este în siguranţă”, a completat Aurel Perşoiu.

Acesta afirmă că procesul este ireversibil, astfel încât într-un interval de timp mai lung sau mai scurt blocul de gheaţă din Munţii Apuseni îşi va reduce semnificativ suprafaţa şi volumul. Peştera are o lungime de peste 700 de metri şi o diferenţă de nivel de 105 metri. Traseul turistic este format dintr-un aven (puţ vertical) adânc de peste 50 de metri şi un diametru de 50 de metri, echipat cu scări metalice.

Gheţarul de la Scărişoara adăposteşte un depozit de gheaţă fosil format în urmă cu peste trei milenii şi jumătate. Peştera din Munții Apuseni poate fi vizitată zilnic între orele 10.00 şi 18.00. ...citeste mai departe despre "Cel mai mare ghețar subteran din România se topește în ritm ”accelerat”. Se află într-o peșteră celebră din Munții Apuseni" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 891 ori