Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa deschide portile industriei gazelor de sist. Vezi ce a hotarat Comisia Europeana

Europa deschide portile industriei gazelor de sist. Vezi ce a hotarat Comisia Europeana


Saptamana trecuta, Comisia Europeana (CE) a transat: in ceea ce priveste extractiile de gaz de sist, fiecare tara membra va aplica legislatia paneuropeana in curs, pe care o va putea amenda ulterior. Gazeta Wyborcza, cel mai mare cotidian de opinie din Polonia, saluta aceasta decizie a Bruxelles-ului, decizie in favoarea careia polonezii au pledat timp de ani de zile, informeaza Courrier International.

Toate propunerile eurodeputatilor de a adauga noi reglementari la aceasta legislatie, reglementari care ar fi diminuat rentabilitatea extractiilor de gaz de sist si ar fi facut mai severe constrangerile de mediu, au fost respinse. Or, in numeroase tari europene dispute febrile ii opun pe ecologisti, care cer o inasprire a legislatiei (daca nu un moratoriu, ca in Franta), celor care cred ca exploatarea gazului de sist este posibila in acelasi timp cu protejarea mediului.

Victorie importanta pentru producatorii de gaze de sist

Decizia CE de a abandona orice noi reguli este un semnal lipsit de ambiguitate la adresa oricarei tentative de a strecura un amendament intr-o maniera indirecta. Parlamentul european a incercat acest gen de demers in toamna lui 2013, ceea ce declansat un protest unanim din partea tuturor eurodeputatilor polonezi, aminteste Gazeta Wyborcza.

Aceasta victorie pentru partizanii exploatarii gazelor de sist este esentiala in a acorda mai mult credit cuplului polonezo-britanic, in pofida faptului ca aceasta a avut loc, in mod curios, intr-un moment in care polemica dintre Varsovia si Londra privind imigratia inregistreaza un punct culminant.

In timp ce germanii si francezii militau, intre altii, pentru aplicarea de noi reglementari la legislatia mentionata, premierul britanic David Cameron inscria problema gazului de sist pe lista exigentelor sale 'ancestrale' formulate la adresa Bruxellesului. In ceea ce priveste Polonia, aceasta a reusit, in scopul combaterii propunerilor germane si franceze, sa mobilizeze de partea sa Republica Ceha, Slovacia, Estonia, si sa incurajeze Romania, confruntata la ea acasa cu proteste impotriva extractiei gazelor de sist. Nu in ultimul rand, greutatea politica si economica a Marii Britanii a fost determinanta.

Acest happy-end arata ca, in probleme energetice, Polonia reuseste sa actioneze eficient pe scena europeana, conchide Gazeta Wyborcza.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 4101 ori