CNN: Cum va arata Acordul de la Paris fara SUA

Vineri, 02 Iunie 2017, ora 16:08
1169 citiri
CNN: Cum va arata Acordul de la Paris fara SUA
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice va duce la ratarea obiectivului propus pentru 2100, respectiv mentinerea incalzirii globale sub 2 grade Celsius fata de nivelul preindustrial, apreciaza specialistii Climate Interactive, un ONG american preocupat de mediu.

Decizia anuntata joi de presedintele Donald Trump a starnit un val de reactii negative, lideri politici internationali, dar si personalitati din diverse domenii dezaprobandu-l pe noul locatar de la Casa Alba. Acordul de la Paris a fost semnat in 2015, presedintele SUA de la acea vreme, Barack Obama, catalogand evenimentul drept un "moment de cotitura pentru planeta noastra", relateaza CNN.

Conform sursei citate, in prezent SUA se situeaza pe locul doi in topul statelor cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon, dupa China, asa cum arata bazele de date ale Comisiei Europene.

Pentru 2015, de exemplu, SUA figureaza in clasament cu 5,1 milioane de kilotone, mai mult decat toate cele 28 de state ale UE la un loc.

Barack Obama a depus toate eforturile pentru reducerea emisiilor, cu scopul de a se evita o schimbare catastrofala a climei, insa succesorul sau, Donald Trump, a pus capat initiativei, favorizand varianta redeschiderii minelor de carbune. De altfel, Trump este unul dintre cei mai vehementi contestatari ai teoriei schimbarilor climatice, arata autorul articolului citat.

Acordul de la Paris presupune ca tarile semnatare vor putea decide fiecare in parte cum isi vor atinge tinta fixata, insa incepand din 2018 cate o noua strategie va fi adoptata la fiecare 5 ani.

SUA s-au angajat sa reduca emisiile cu circa 26-28% pe decada. Oamenii de stiinta arata insa ca in ciuda angajamentelor luate, tinta propusa este irealizabila, dovada ca 2015 a fost mai calduros decat 2014, iar 2016 a inregistrat un nou record.

Cu atat mai mult, abandonul anuntat de SUA va ingreuna si mai tare eforturile celorlalte tari semnatare pe termen lung, spun oamenii de stiinta, care avertizeaza ca efectele incalzirii globale vor fi din ce in ce mai dramatice, de la inundatii, incendii vaste, alunecari de teren sau crize ale migratiei, si pana la furtuni devastatoare.

"Retragerea SUA din Acordul de la Paris va lasa, fara indoiala, un gol in frontul international deschis impotriva schimbarilor climatice... Si va fi, de asemenea, o lovitura majora pe plan geopolitic pentru reputatia SUA", a comentat Li Shuo, analist la Greenpeace, pentru CNN.

Exista, totusi, si experti care n ...citeste mai departe despre "CNN: Cum va arata Acordul de la Paris fara SUA" pe Ziare.com

#efecte SUA retrage Acord Paris , #Stiri Mediu