Clima se schimba dramatic: Depozitul de seminte al lumii, construit perfect sigur, este acum in pericol

Sambata, 20 Mai 2017, ora 15:20
1699 citiri
Clima se schimba dramatic: Depozitul de seminte al lumii, construit perfect sigur, este acum in pericol
Foto: Facebook /Svalbard Global Seed Vault /Deborah J. Myers-Ledford

Depozitul arctic al semintelor lumii risca sa fie distrus din cauza incalzirii globale. Pana acum nu s-au pierdut din seminte, insa capacitatea adapostului de a oferi protectie pe termen nelimitat este pusa sub semnul intrebarii.

"Templul semintelor" de la Svalbard a fost construit pentru a proteja milioane de culturi alimentare de schimbarile climatice, razboaiele si dezastrele naturale, scrie The Guardian.

El a fost infiintat intr-un munte din interiorul cercului Arctic, pornind de la ideea ca va fi mereu deplin inghetat. Temperaturile ridicate inregistrate in timpul verii au dus, insa, la topirea zapezii, astfel incat apa a patruns in tunel, relateaza sursa citata.

Adapostul se afla pe insula norvegiana Spitsbergen si contine aproape 1 milon de pachete cu seminte diverse, care ar permite dezvoltarea culturilor in caz de necesitate. Inaugurat in 2008, depozitul a fost conceput ca fiind perfect sigur, oferind protectie impotriva oricaror "dezastre naturale sau provocate de om".

Din fericire, apa care a patruns in tunel a inghetat apoi, inainte sa afecteze semintele, si a fost scoasa la suprafata. In prezent, semintele sunt in siguranta, temperatura in interior fiind de -18 grade Celsius.

"Depozitul a fost conceput astfel incat conservarea sa aiba loc fara ajutorul omului, insa acum il supraveghem 24 de ore pe zi", a declarat un oficial.

In prezent se cauta solutii pentru minimalizarea tuturor riscurilor, astfel incat banca de seminte a lumii sa supravietuiasca independent de om.

Specialistii spun ca din masuratori reiese ca zona Arctica si in special insula Spitsbergen se incalzeste mai repede decat restul lumii.

"Intrebarea este daca asta e tot sau va fi mai rau? Clima se schimba dramatic si suntem uimiti de viteza cu care au loc aceste schimbari", a declarat Ketil Isaksen, de la Institutul Norvegian de Meteorologie.

Supraveghetorii depozitului de seminte al lumii iau masuri de precautie, sapand diverse diguri pentru drenarea scurgerilor de apa. De asemenea, ei au decis sa indeparteze echipamentele electrice din apropiere, care produc caldura, si sa instaleze pompe care s-ar activa automat in cazul unor inundatii.

"Trebuie sa gasim solutii! Este o uriasa responsabilitate si o tratam cu mare seriozitate. Facem asta pentru lumea intreaga. Trebuia sa reziste o eternitate", a declarat Asmund Asdal de la Centrul Nordic de Resurse Genetice.

C.B. ...citeste mai departe despre "Clima se schimba dramatic: Depozitul de seminte al lumii, construit perfect sigur, este acum in pericol" pe Ziare.com

#depozit seminte Arctica incalzire globala , #Stiri Mediu