Ce este și cine are dreptul să emită certificatul energetic pentru clădiri?

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 18:12
591 citiri
Ce este și cine are dreptul să emită certificatul energetic pentru clădiri?
certificat energetic

Atunci când doresc să își vândă, renoveze sau să-și închirieze locuințele (case, apartamente) sau alte imobile din proprietatea lor, românii află că trebuie să dețină pentru acestea și un document legal numit certificat energetic (certificat de performanță energetică a clădirii).

În continuare vom arăta ce este acest document și cine îl poate elabora.

Un alt articol util pe tema certificatului energetic este și "

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra o locuință

".

Ce este certificatul energetic?

Legea nr. 372 din 2005, modificată și completată cu prevederile ulterioare definește astfel certificatul energetic:

certificat de performanță energetică a clădirii - document elaborat conform metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, prin care este indicată performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire și care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2. Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde și măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum și pentru creșterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.

Unitatea de clădire este acea parte a unui imobil care a fost gândită și construită sau modificată în așa fel încât se poate utiliza în mod separat (de exemplu un apartament dintr-un bloc de locuințe, un spațiu comercial dintr-o clădire etc.).

Cine trebuie să solicite certificatul energetic?

Acest document se elaborează prin grija proprietarului, respectiv investitorului sau administratorului clădirii sau unității de clădire, care trebuie să contacteze și să plătească în final serviciile unui auditor energetic.

Auditori energetici atestați

Singurii care au dreptul să emită acest document sunt auditorii energetici, specialiști cu experiență atestați în urma unui examen de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În funcție de gradul lor profesional, aceștia au dreptul să elaboreze certificatul pentru toate categoriile de clădiri (gradul I, cel mai înalt) sau doar pentru imobile rezidențiale (case și blocuri de locuințe) în cazul auditorilor având gradul profesional II.

Auditorii din cadrul companiei Reflex Architecture SRL București au gradul profesional I și o mare experiență în domeniu, elaborând până în prezent sute de certificate energetice pentru clădiri.

Cât timp este valabil un certificat energetic?

Acest act este valabil timp de 10 ani de la data eliberării înscrisă în certificat, cu excepția situației în care, pentru clădirea sau unitatea de clădire la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră care modifică consumurile energetice ale acesteia.

#certificat energetic, #certificat energetic cladiri , #Stiri Mediu