Canicula din ultima vreme, un mare semnal de alarma. Trebuie actionat urgent

Duminica, 02 Iulie 2017, ora 16:37
1844 citiri
Canicula din ultima vreme, un mare semnal de alarma. Trebuie actionat urgent
Foto: Ziare.com

Expertii in climatologie au tras recent un semnal de alarma - omenirea trebuie sa actioneze urgent pentru a reduce emisiile de gaze de sera si a mentine incalzirea planetei sub limita de doua grade Celsius. Iar temperaturile extrem de ridicate din ultima perioada reprezinta un mare semnal de alarma.

Oamenii de stiinta au atras atentia ca valul de caldura din luna iunie, din Europa, are cu siguranta legatura cu schimbarile climatice, scrie The Guardian.

Cercetatorii au analizat recordurile de temperatura si cele mai recente observatii si le-au comparat cu o serie de modele sofisticate pe calculator pentru a calcula cat de mult a contribuit cresterea emisiilor de gaze de sera la sansele ca temperaturile sa creasca.

Studiul a fost realizat de World Weather Attribution (WAA), o coalitie internationala de oameni de stiinta care calculeaza rolul schimbarilor climatice in cazul evenimentelor de vreme extrema.

"Am descoperit legaturi clare si puternice intre caldura record din luna iunie si schimbarile climatice provocate de om", a spus Geert Jan van Oldenborgh, de la Insitutul Meteorologic Regal al Olandei.

Totodata, oamenii de stiinta au avertizat in luna iunie ca o treime din populatia tarii se confrunta deja cu temperaturi deosebit de ridicate, ca urmare a schimbarilor climatice. Cercetatorii au atras atentia ca asemenea temperaturi ridicate vor deveni o normalitate pana in anul 2050, daca nu sunt facuti pasi rapizi pentru a reduce emisiile de gaze.

Incalzire globala, accelerata cu mult fata de acum 20 de ani

De altfel, un nou studiu publicat in Journal of Climate arata ca partea de jos a atmosferei Pamantului s-a incalzit mult mai rapid din 1979 decat credeau oamenii de stiinta, bazandu-se pe informatii din satelit, scrie Carbon Brief

Cercetatorii de la Remote Sensing Systems (RSS), din California, arata o incalzire a climei cu 36 la suta mai rapid decat in anul 1979 si cu 140 la suta mai rapid decat in anul 1998. Pana acum, cei care nu cred in schimbarile climatice foloseau drept exemplu informatiile din satelit, care aratau temperaturi mai scazute ale Pamantului, in comparatiile cu masuratorile facute la nivelul solului.

Acordul de la Paris si Statele Unite

Cu ocazia intalnirii de saptamana viitoare de la Hamburg a liderilor tarilor din G20 - cei mai puternici oameni ai planetei - se va discuta despre Acordul de la Paris, din care presedintele american Donald Trump a retras Statele Unite in urma cu o luna.

"Uniunea Europeana... citeste mai departe despre "Canicula din ultima vreme, un mare semnal de alarma. Trebuie actionat urgent" pe Ziare.com

#pericol schimbari climatice, #pericol incalzire globala, #incalzire globala schimbari climatice, #Acordul de la Paris schimbari climatice , #Stiri Mediu