Buget de 30 de milioane de lei pentru perdele forestiere, incepand din aprilie

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 15:22
4034 citiri
Buget de 30 de milioane de lei pentru perdele forestiere, incepand din aprilie

Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura are alocate in buget 30 de milioane de lei pentru realizarea programului national de perdele forestiere, iar prima etapa a lucrarilor este programata sa inceapa in aprilie, a declarat ministrul delegat de resort, Lucia Varga.

Avem 30 de milioane de lei in buget, prevazuti pentru acest program de perdele forestiere. Eu sper ca noi sa putem in luna aprilie sa facem, deja, primele perdele forestiere, si sa inteleaga si proprietarii de terenuri sa vina parte in proiect. De altfel, ei vor primi o renta, conform legislatiei, de 10 ori pretul pe hectar, pretul mediu al masei lemnoase din anul respectiv, aproximativ 1.000 de lei pe an si pe hectar', a spus Lucia Varga.

Aceasta a precizat ca, in prima etapa, vor fi realizate perdele in lungime de 870 de kilometri, din cei 1.700 de kilometri de drumuri de-a lungul carora trebuie plantate aceste perdele.

"Programul se deruleaza pe o perioada de cinci ani, pentru ca odata infiintate, perdelele trebuie si intretinute, pana ajung la starea de masiv si vom incepe realizarea acestor perdele impreuna cu consiliile judetene, in primul rand acolo unde proprietarii vor deveni parte in proiect. Unde nu, vom incepe procedura de expropriere, prin Romsilva, asa cum spune legislatia. Alocam fondurile pe baza de contract Consiliilor judetene, pentru infiintarea acestor perdele si pe masura ce sunt necesare fonduri pentru intretinerea lor, vom primi din nou alocari financiare. Este important de spus ca aceste fonduri provin din vanzarea certificatelor de emisii de bioxid de carbon. Banii au fost virati de la Ministerul Finantelor in bugetul nostru, tocmai pentru a finanta acest program", a aratat Varga.

Pe 23 decembrie 2013, Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind programul national de realizare a perdelelor forestiere pe drumurile nationale si pe autostrazi.

#program na ional perdele forestiere, #buget departament Ape, #ministrul Lucia Varga , #Stiri Mediu