Avem cele mai mici importuri de energie din UE, dar suntem intr-o "groapa de potential"

Joi, 19 Mai 2016, ora 08:43
3430 citiri
Avem cele mai mici importuri de energie din UE, dar suntem intr-o "groapa de potential"
Foto: Arhiva Ziare.com

Schimbarea de paradigma in lumea energiei si tranzitia energetica rapida din Uniunea Europeana pot deveni risc extern de securitate daca Romania nu se adapteaza in timp util, avertizeaza grupul de lucru care a elaborat componenta "Securitate si diplomatie energetica" a viitoarei Strategii de securitate energetice a Romaniei.

Lipsa de aliniere la standardele europene plaseaza Romania intr-o "groapa de potential", ocolita de fluxurile de energie, "groapa" care nu este doar de natura tehnica, ci si economica, financiara, tehnologica si chiar diplomatica.

Confortul teoretic oferit de statistici

In UE, Romania este statul membru cu cele mai mici importuri de energie per capita: 12,5 GJ, potrivit datelor Eurostat (2015).

Dependenta de importuri de gaz natural a scazut de la 24% din cerere in anul 2011 la mai putin de 5% in anul 2015, in special pe fondul scaderii consumului industrial de gaz natural in industria productiei de ingrasaminte chimice.

De asemenea, pretul mediu al ...citeste mai departe despre "Avem cele mai mici importuri de energie din UE, dar suntem intr-o "groapa de potential"" pe Ziare.com

#importuri energie electrica Romania, #potential energetic Romania, #securitate energetica Romania , #Stiri Mediu