Amenda uriasa anuntata de ministrul Mediului in cazul in care extragerea ursului nu a fost legala

Miercuri, 05 Mai 2021, ora 20:14
837 citiri
Amenda uriasa anuntata de ministrul Mediului in cazul in care extragerea ursului nu a fost legala
Un print din Austria a ucis in luna martie cel mai mare urs brun din Romania FOTO Pixabay

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri, 5 mai, ca, in cazul ursului ucis in Covasna se fac doua anchete paralele si ca trebuie stabilit foarte clar daca s-a respectat legea in derularea operatiunii de extragere.

Tanczos Barna arata ca in februarie a fost emisa o derogare pentru extragerea unui urs din zona respectiva, iar acum "trebuie clarificat si demonstrat fara dubiu daca ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere". "Este regretabil ca unii dintre colegi se antepronunta in perioada de ancheta, eu astept (...) sa primesc raportul oficial", sustine el. Tanczos mai afirma ca vor fi reanalizate procedurile pentru acordarea derogarii. "In cazul de fata se presupune ca aceasta extragere nu a fost facuta de un membru al asociatiei care a solicitat extragerea", mentioneaza el.

"In Romania in momentul de fata legislatia permite doar cotele de interventie si cotele de preventie. Cotele actuale sunt doar de interventie, cele de preventie inca n-au fost emise, desi legislatia prevede de anul trecut din luna mai. Ceea ce s-a intamplat in judetul Covasna este in momentul de fata... face obiectul unei anchete, s-au demarat doua anchete paralele, o ancheta este derulata de Garda Nationala de Mediu, respectiv a doua ancheta de Garda Forestiera", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului.

Cele doua anchete sunt in curs, a explicat Tanczos, precizand ca nu vrea sa se antepronunte si sa influenteze in vreun fel anchetele, astfel ca nu va vorbi despre documentele verificate.

Prima reactie a printului care l-a ucis pe Arthur, cel mai mare exemplar de urs brun din Europa. Ce le-a raspuns ziaristilor de la Blick

"Voi face referire la ordinul emis de Minister pe data de 17 februarie, un ordin de derogare care permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vanatoare, acest ordin a fost publicat in Monotorul Oficial, iar executarea este sarcina asociatiei de vanatoare. Verificarea modului in care este pusa in practica aceasta derogare se face de catre agentiile judetene si de catre Garda forestiera din regiunea respectiva. Ceea ce trebuie stabilit in aceasta ancheta foarte clar - daca s-a respectat legea cu privire la derularea operatiunii de extragere si in acelasi timp trebuie clarificat si demonstrat fara dubiu daca ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere", a subliniat el.

Ministrul a adaugat ca asteapta un rapor ...citeste mai departe despre "Amenda uriasa anuntata de ministrul Mediului in cazul in care extragerea ursului nu a fost legala" pe Ziare.com

#ursul arthur, #impuscare ursi Romania trofee, #Tanczos Barna, #amenda penala , #Stiri Mediu