Alimentele vor deveni tot mai putin hranitoare din cauza poluarii. Copiii vor fi afectati cel mai grav

Luni, 27 August 2018, ora 23:00
1174 citiri
Alimentele vor deveni tot mai putin hranitoare din cauza poluarii. Copiii vor fi afectati cel mai grav

Cresterea nivelului de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera pana in 2050 va reduce valoarea nutritiva a numeroase culturi, ceea ce ar putea produce deficiente de zinc, fier si proteine in cazul a milioane de persoane, avertizeaza un studiu publicat luni in jurnalul stiintific Nature Climate Change si citat de AFP.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Harvard, care au analizat 225 de alimente diferite, cresterea concentratiei de CO2 din atmosfera, care ar putea ajunge la 550 de parti per milion (ppm) in jurul anului 2050 - fata de 405 ppm in 2017, "ar reduce cu 3% pana la 17% continutul de fier, proteine si zinc din numeroase culturi de baza".

Aceasta scadere a valorii nutritive a alimentelor se va traduce printr-o "deficienta de zinc in cazul a 175 de milioane de persoane, dar si de proteine, la 122 de milioane de persoane, pana in 2050, exacerbandu-se carentele (nutritionale) existente deja la peste un miliard de oameni", se arata in concluziile cercetarii.

Aceste persoane se vor adauga celor 662 de milioane de locuitori ai planetei care sufera de carenta de proteine, celor 1,5 miliarde care se confrunta cu deficienta de zinc si celor 2 miliarde care au deficit de fier.

"Carentele de zinc afecteaza sistemul imunitar, copiii avand cel mai mare risc de a contracta boli precum infectii respiratorii, malarie sau boli diareice", a explicat cercetatorul Matthew Smith intervievat de AFP.

"Un deficit de fier poate provoca anemie" sau poate creste numarul cazurilor de mortalitate infantila, a continua acesta.

Lipsa de proteine, adesea asociata cu subnutritia, se poate traduce printr-un retard de dezvoltare la copii.

Regiunile cele mai expuse acestor riscuri sunt cele din Africa de Nord, Orientul Apropiat si Asia, potrivit studiului, ceea ce se poate explica prin obiceiurile alimentare din aceste tari.

Plantele joaca un rol esential in furnizarea de zinc, fier si proteine. Dintre acestea, graul, orezul si porumbul "contribuie la aproximativ doua treimi din aportul de proteine, zinc si fier la nivel mondial. Insa, graul si orezul sunt cele mai sensibile la cresterea nivelului de CO2 din atmosfera, in timp ce porumbul este in mod evident mai putin afectat", a detaliat Matthew Smith.

Populatiile cele mai sarace sunt totodata si cele mai vulnerabile deoarece plantele constituie o parte importanta din alimentatia acestora, in timp ce locuitorii din statele cu un nivel de trai mai ridicat isi completeaza dieta cu carne.

"Deciziile pe ...citeste mai departe despre "Alimentele vor deveni tot mai putin hranitoare din cauza poluarii. Copiii vor fi afectati cel mai grav" pe Ziare.com

#poluare alimente, #emisii dioxid carbon , #Stiri Mediu