A revenit El Nino- fenomenul meteo care poate scufunda economii intregi

Luni, 18 Mai 2015, ora 12:15
4044 citiri
A revenit El Nino- fenomenul meteo care poate scufunda economii intregi
Foto: University of New South Wales Australia

Trei agentii meteorologice dau ca sigura revenirea fenomenului El Nino in zona Asia-Pacific, starnind ingrijorarea oficialilor din mai multe tari. Fenomenul meteo are o ciclicitatate de 15-16 ani, influentand vremea pe mai multe continente si provocand de fiecare data pagube imense.

Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei din Statele Unite, Agentia Meteorologica a Japoniei si Biroul Australian de Meteorologie confirma ca datele culese din Pacific releva conditii propice pentru dezvoltarea fenomenului meteo extrem, relateaza CNN.

Pagube majore

Anul acesta, fenomenul El Nino se poate manifesta printr-o seceta prelungita in Australia, ploi torentiale in America de Sud si o incalzire a climei in Canada.

In trecut, El Nino a provocat inundatii in Mexic, alunecari de teren in California si distrugerea recoltelor in Asia.

Economia Indiei, spre exemplu, s-ar putea confrunta cu o inflatie crescuta, daca fenomenul se va declansa in sezonul musonic, influentand cresterea recoltelor.

India depinde in mare masura de productia interna de orez, grau si bumbac, culturi care sunt influentate de cantitatea de precipitatii din sezonul musonic.

Ultimul fenomen El Nino, petrecut in 1997-1998, a provocat pagube de 10-25 de miliarde de dolari numai in Statele Unite.

Pagubele globale inregistrate in timpul ciclului El Nino din 1982-1983 au fost de 8 miliarde de dolari.

Meteorologii australieni sustin ca intensitatea fenomenului din acest an ar putea fi mult mai mare decat in trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fenomen meteo extrem El Nino, #efecte El Nino, #pagube El Nino , #Stiri Mediu