Berzele care vin in Romania s-au ales cu 100 de cuiburi noi sau renovate multumita unei aplicatii de mobil

Vineri, 15 Martie 2019, ora 11:05
4482 citiri
Berzele care vin in Romania s-au ales cu 100 de cuiburi noi sau renovate multumita unei aplicatii de mobil
Foto: SOR

Migratie sigura si cuiburi noi - acestea sunt avantajele pe care le au berzele albe din Romania dupa 2 ani de la lansarea aplicatiei mobile "Uite Barza!".

Aplicatia este dezvoltata de Societatea Ornitologica Romana cu sprijinul companiilor Enel din Romania si a ajuns la peste 9.000 de utilizatori.

100 de cuiburi noi

Peste 100 de familii de berze albe au locuinte noi sau renovate, ca urmare a semnalarilor primite cu ajutorul aplicatiei de telefon mobil "Uite Barza!", in doar 2 ani de la lansarea ei oficiala.

Procedura este simpla - utilizatorii aplicatiei semnaleaza cuiburile de barza localizate pe stalpi ai retelelor electrice in pozitii care prezinta riscuri, SOR analizeaza si livreaza toate datele spre companiile E-Distributie, iar cuiburile sunt inaltate, amplasate sau refacute, astfel incat pasarile sa nu fie in pericol de electrocutare.

  • De AICI puteti downloda versiunea de aplicatie pentru Android (Necesita Android 5.0 sau o versiune ulterioara)
  • De AICI puteti downloda versiunea de aplicatie pentru iOS. (Necesita iOS 8.0 sau o versiune ulterioara)

"Cred ca aici se vede cel mai bine cat de importanta este aplicatia, care este impactul ei major in protejarea berzelor albe - la inceputul fiecarui nou sezon de cuibarit. Utilizatorii ne semnaleaza din luna iulie unde sunt cuiburile care au probleme, iar noi mergem toamna cu statistica spre partenerii nostri de la Enel.

Reprezentantii companiilor de distributie sunt singurii care au voie sa urce pe stalpii de electricitate, cei care pot monta suportul de cuib. Anul acesta, prima semnalare de stoluri de berze am avut-o pe 12 martie, data la care deja erau montate noi suporturi metalice pentru cuiburi de angajatii companiilor de distributie ale Enel in Romania", a declarat Ovidiu Bufnila, responsabilul de comunicare al SOR.

Un cuib de barza alba este alcatuit din crengi, pamant, carpe, hartii si poate ajunge si la greutatea de o tona.

Nu este casa doar pentru berze, ci adaposteste si alte specii de pasari de mici dimensiuni care incap lejer printre crengile cuibului.

Riscul cel mai mare pentru berze apare atunci cand puii coboara din cuib si ating firele neizolate sau cand chiar cuibul atinge firele neizolate, produce un scurt circuit si ia foc.

Pentru a evita acest lucru, companiile E-Distributie au amplasat pana acum peste 700 de suporturi metalice pentru cuiburi de barza alba pe stalpi.

Zbor sigur

Amplasarea de cuiburi artificiale in locurile unde ar putea fi probleme nu este singurul avantaj pe care berzele albe il au de pe urma acestei aplicatii. Din 2018, migratia lor prin Romania devine tot mai sigura.

Utilizatorii aplicatiei "Uite Barza!" pot semnala de acum orice incident din migratia berzelor - coliziune, electrocutare.

Berzele migreaza in stoluri mari si trec pe langa linii de inalta tensiune care nu sunt semnalizate, linii cu care uneori intra in coliziune si mor.

Cand se odihnesc, in migratie, se pot aseza pe stalpi de medie tensiune care nu sunt izolati, iar rezultatul este din nou unul tragic pentru pasari.

Aplicatia, prin intermediul functiei "Incident" preia fotografia pasarii si locul unde a fost gasita moarta si le trimite catre baza de date a SOR. Este realizata o harta cu locurile unde apar aceste incidente, iar harta este trimisa companiilor Enel, suprapusa cu reteaua si se poate interveni cu precizie. Fie sunt amplasate semnalizatoare de linie, fie sunt izolati stalpii care prezinta riscuri pentru pasari.

Solutiile de protejare a berzelor raman suprainaltarea cuiburilor existente, cu ajutorul suportilor metalici, izolarea liniilor si amplasarea de balize pentru a evita coliziunea pasarilor cu liniile electrice.

Din 2010 si pana in prezent, companiile de distributie ale Enel in Romania au instalat pe stalpii de electricitate peste 700 de suporturi pentru cuiburile de barza si peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea pasarilor si reducerea intreruperilor cauzate de acestea.

Caravana de inelare

In vara anului 2019, SOR va organiza cea de-a treia numaratoare a berzelor albe din Romania cu ajutorul aplicatiei.

Actiunea are loc doar vara, in perioada 25 iunie - 31 iulie, atunci cand pasarile sunt la cuib, iar puii sunt destul de mari pentru a fi vizibili.

Conform recensamantului de berze albe organizat in 2014 la nivel european, Romania are 5400 de cuiburi de barza, iar an de an au fost descoperite cuiburi noi cu ajutorul aplicatiei. In 2018, aplicatia "Uite Barza!" a fost folosita la semnalarea primelor doua cuiburi de barza alba din Bucuresti.

Societatea Ornitologica Romana (SOR) este cea mai importanta organizatie independenta de conservare a pasarilor din Romania.

Un ONG premiat, SOR, lucreaza pentru a proteja pasarile salbatice si habitatele lor in Romania de peste 25 de ani.

Misiunea noastra este sa ne asiguram ca populatiile noastre unice de pasari sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale Romaniei nu sunt exploatate si distruse de evolutiile daunatoare.

Dorim sa ii inspiram pe oameni sa contribuie la protejarea pasarilor si a habitatelor din Romania si, cu ajutorul lor, sa ne asiguram ca si generatiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Enel este o companie energetica multinationala, unul dintre liderii integrati pe pietele globale de electricitate, gaze naturale si energii din surse regenerabile.

Enel este una dintre cele mai mari companii de utilitati din Europa dupa capitalizarea de piata si una dintre primele companii de electricitate de pe continent in ceea ce priveste capacitatea instalata si EBITDA raportat.

Grupul Enel activeaza in peste 30 de tari din lume, avand o capacitate instalata neta de productie de energie de circa 89 GW.

Enel distribuie electricitate printr-o retea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienti casnici si companii in toata lumea, care reprezinta cea mai mare baza de clienti comparativ cu firmele europene din domeniu.

Divizia de energii regenerabile Enel Green Power opereaza unitati de productie cu o capacitate instalata de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale si hidro in Europa, cele doua Americi, Africa, Asia si Australia.

Enel Romania este unul dintre cei mai mari investitori privati in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile, prezent pe piata din Romania din 2005.

Enel are aproximativ 3.100 de angajati in Romania si ofera servicii unui numar de 3 milioane de clienti. Companiile E-Distributie opereaza retele cu o lungime totala de aproximativ 128.000 de kilometri in trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, acoperind o treime din piata locala de distributie, si dezvolta un program de investitii pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, a sigurantei si performantei retelelor si implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.

Enel Energie si Enel Energie Muntenia sunt importanti furnizori de energie in Romania, avand in oferta atat energie electrica si gaze naturale, cat si servicii cu valoare adaugata (precum servicii de asistenta, produse de iluminat, servicii de asigurare, aer conditionat etc) .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aplicatie cuib berze, #uite barza, #aplicatie uite barza , #Protectia mediului