Statul, unul din cei mai mari investitori in mediu

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 12:23
1170 citiri
Statul, unul din cei mai mari investitori in mediu

Cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national au crescut in 2010 pana la 3,0% din PIB, de la 2,4% in anul precedent, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Din totalul celor 15,5 miliarde de lei cheltuiti pentru protectia mediului la nivel national in 2010, aproximativ 3,74 miliarde au provenit din bani publici.

Daca se adauga si cheltuielile curente externe, care reprezinta cheltuielile pentru cumpararea de servicii de protectia mediului de la terti, in valoare de 557 de milioane de lei, suma totala cheltuita exclusiv de stat pentru protectia mediului se ridica la 4,29 miliarde lei.

Cele mai mari cheltuieli in domeniu le-au avut producatorii specializati (9,58 miliarde lei), urmati de cei nespecializati (4,53 miliarde lei) si de administratia publica (4,29 miliarde lei).

Defalcat pe investitii, in topul cheltuielilor se afla producatorii nespecializati, cu 1,843 miliarde lei, urmati la mica distanta de administratiile publice, care au alocat pentru investitii 1,840 miliarde lei.

Producatorii specializati au realizat investitii pentru protectia mediului in 2010 de doar 1,069 miliarde lei, dar au avut cheltuieli curente interne de 7,1 miliarde lei, de aproximativ patru ori mai mari decat cele ale producatorilor nespecializati si de peste 17 ori mai mari decat cele ale administratiei publice.

Majoritatea cheltuielilor curente intenre ale producatorilor specializati, aproximativ 6,97 miliarde lei (98%), s-au dus pe managemetul deseurilor, domeniu in care administratiile publice au cheltuit doar 337 milioane lei.

Domaniile prioritare

Cele mai mari cheltuieli ale administratiilor publice s-au indreptat catre protectia resurselor naturale si conservarea biodiversitatii (1,245 miliarde lei), respectiv catre protectia apei (1,005 miliarde lei).

Pentru protectia apei s-au cheltuit mai multi bani doar in zona companiilor specializate, care au dislocat in total suma de 1,017 miliarde lei. Pe de alta parte, acestea au cheltuit pentru protectia resurselor naturale si conservarea biodiversitatii doar 86.000 de lei, de peste zece ori mai putin decat au cheltuit administratiile locale, spre exemplu, pentru protectia aerului.

In acest domeniu cele mai mari cheltuieli s-au realizat de catre producatorii nespecializati, acolo unde intra companiile din industriile extractiva si prelucratoare, producatorii si furnizorii din domeniul energiei, precum si societatile specializate in constructii sau transport.

Per total, producatorii nespecializati au cheltuit aproximativ 985 miliaone lei, iar cei specializati doar putin peste 79 milioane lei.

Pentru cheltuielile din alte domenii de mediu s-au alocat 1,255 miliarde lei de catre producatorii nespecializati, 1,014 de catre administratiile publice si doar 18,7 milioane de catre producatorii specializati.

#cheltuieli protectia mediului, #investitii mediu, #cheltuieli administratii publice, #ins , #Protectia mediului