ONU: Planeta se degradeaza in ritm alert

Joi, 07 Iunie 2012, ora 18:02
4343 citiri
ONU: Planeta se degradeaza in ritm alert

Starea planetei se degradeaza in ritm alert, dupa ce populatia globala s-a dublat din 1950, iar daca umanitatea nu isi va schimba rapid atitudinea, in scurt timp se va ajunge la situatii critice, potrivit unui raport al Programului ONU pentru Mediu.

Al cincilea raport referitor la "Viitorul ecologic al planetei", Geo-5, a fost publicat miercuri ca preambul al Summitului pe tema dezvoltarii durabile Rio-20, care se va desfasura in perioada 20 - 22 iunie la Rio. Raportul precedent dateaza din 2007.

"Daca aceasta situatie persista, daca structurile actuale de productie si consum al resurselor naturale continua si nu se face nimic pentru schimbarea evolutiei, guvernele vor trebui sa isi asume responsabilitatea unui nivel de degradare si repercusiuni fara precedent", precizeaza Achim Steiner, director general al programului ONU.

Potrivit raportului, din cele 90 de obiective considerate prioritare de catre statele membre ale Programului, numai patru au inregistrat progrese semnificative. Printre acestea se afla eliminarea substantelor care afecteaza stratul de ozon, in vederea prevenirii a milioane de cazuri de cataracta pana in 2100 si a milioane de cazuri de cancer de piele pana in 2050, precum si eliminarea plumbului din carburanti.

Dar, in continuare, peste 600 de milioane de persoane nu vor avea acces la apa potabila pana in 2015, desi lucrurile s-au mai imbunatatit in acest sens, iar alti 2,5 miliarde de oameni nu vor avea acces la medicamente.

Progrese in domeniul protectiei mediului

De asemenea, cercetarea a inregistrat progrese in reducerea poluarii marine, care ramane totusi la un nivel dramatic. Cresterea aciditatii apelor marine a provocat o degradare a recifelor de corali cu un nivel de 38 la suta incepand din 1980 incoace, a caror supravietuire este amenintata cu disparitia pana in 2050. Scurgerile de petrol in mare s-au diminuat in ultimii 20 de ani.

S-au inregistrat de asemenea unele progrese cu privire la 40 de obiective, printre care extinderea zonelor protejate, precum parcurile nationale - la 13 la suta din suprafata terestra - si despadurirea, care a fost redusa de la 16 milioane de hectare pe an in anii '90 la 13 milioane pe an in anii 2000-2010.

Totodata progrese minore sau aproape de zero s-au inregistrat cu privire la 24 de obiective. Astfel, emisiile de gaze cu efect de sera s-ar putea dubla in urmatorii 50 de ani, odata cu cresterea temperaturii medii cu peste trei grade. Pentru o crestere a temperaturii de 2,5 grade, costul economic este de circa 1-2 la suta din PIB.

Intre timp, s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste eficienta energentica, iar unele state semnatare ale protocolului de la Kyoto si-au redus putin emisiile.

Situatia stocurilor de peste se deterioreaza, desi, in zonele marine protejate, acestea se refac. Numarul inundatiilor a crescut cu 230 la suta intre 1980 si 2000, iar al perioadelor de seceta cu 38 la suta.

Alte opt obiective au inregistrat un regres semnificativ. Astfel, degradarea biodiversitatii, determinanta pentru viata oamenilor, a sporit, iar 20 la suta dintre speciile de vertebrate sunt amenintate cu disparitia.

#raport ONU protectia mediului, #protectia mediului, #raport Geo 5 ONU, #starea planetei , #Protectia mediului

Curs valutar

1 EUR = 4.9742 RON

0.0011

1 USD = 4.8491 RON

-0.0243
  1. Previziunea economică pentru 2025 a lui Warren Buffett, al 6-lea cel mai bogat om din lume
  2. Taxarea progresivă a salariilor, aplicată din 2025. De la ce sumă ar putea crește impozitul pe venit anul acesta
  3. Guvernul Ciolacu analizează și posibilitatea creșterii TVA-ului de la 19%, la 21%: „Un român ajunge să muncească 8 luni dintr-un an doar pentru a-și plăti taxele"
  4. Pensiile vor crește din septembrie. Ce modificări va mai include Bugetul pe 2025 SURSE
  5. Rezervele de gaze ale României se golesc cu o viteză record. Unde exportă țara noastră cele mai multe resurse și care este situația în Europa
  6. Neptun Deep în 2025: Gazele din Marea Neagră cuvenite României nu pleacă din țară. Când începe exploatarea offshore și unde merg concret resursele energetice
  7. ”În 2025 sunt șanse mari să intrăm oficial în recesiune”. Avertismentul unui economist pentru români
  8. Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare
  9. Dispar mai multe curse cu trenul. Ce modificări importante au apărut pe rutele CFR din cauza Ordonanței „Trenuleț”
  10. Rusia simte șocul total din Occident: Putin ar fi obligat să ia o măsură radicală