Mediul aloca 112 milioane lei, in 2008, pentru investitii in teritoriu

Luni, 29 Octombrie 2007, ora 18:29
1012 citiri
Mediul aloca 112 milioane lei, in 2008, pentru investitii in teritoriu

Ministerul Mediului va aloca autoritatilor locale, in 2008, circa 112 milioane lei pentru investitii in protectia mediului, alte investitii semnificative programate pentru anul viitor fiind cele in domeniul apelor (752 milioane lei) si consolidarea falezelor (600 milioane lei).Bugetul Ministerului Mediului pentru 2008 este de 1,82 miliarde lei, cu 17,66% mai mult decat in 2007, sectorul cu cea mai mare evolutie fiind cel privind transferurile intre unitatile administratiei publice, declarat, luni, ministrul mediului Attila Korodi.

Conform ministrului de resort, 1,23 miliarde lei din bugetul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) provin de la bugetul de stat, 253,6 milioane lei vin din credite externe si 342,5 milioane sunt credite externe nerambursabile.

"Capitolul care beneficiaza de cea mai mare crestere bugetara este acela care se refera la transferuri intre unitati ale administratiei publice, ceea ce inseamna ca, in 2008, Ministerul Mediului va pune la dispozitia autoritatilor publice locale aproximativ 112 milioane lei pentru investitii in teritoriu, in domeniul protectiei mediului. Suma oferita de MMDD autoritatilor publice este cu 78% mai mare decat cea din 2007, bani care vor permite demararea sau continuarea de catre autoritatile locale a 133 de obiective de investitii in infrastructura de mediu, care se adauga celor 25 de obiective deja existente", a spus ministrul Korodi, accentuand faptul ca suma de 112 milioane lei nu include fondurile europene care vor fi accesate anul viitor.

Conform ministrului, cresterea bugetara pentru acest capitol vizeaza finantari de proiecte privind infrastructura de apa si apa uzata. "In Romania anului 2007, doar un roman din sapte din mediul rural beneficiaza de apa curenta si 13% din cetatenii oraselor nu sunt racordati la serviciile publice de alimentare cu apa", a mai spus Korodi.

De asemenea, ministrul a precizat ca alte cresteri importante vizeaza sectorul cheltuielilor de capital, suma alocata acestor investitii fiind de 803 milioane lei. "Din acesti bani, cea mai mare parte vor merge in investitii in domeniul apelor, respectiv 752 milioane lei, destinate unui numar de 286 de puncte de investitii", a mai aratat Attila Korodi.

Astfel, fondurile alocate pentru domeniul apelor vor fi folosite pentru regularizari ale cursurilor de ape - 210 kilometri, constructii de diguri - 84 kilometri, amenajarea de albii - 124 kilometri, aparari si consolidari de maluri - 170 kilometri, marirea capacitatii de acumulare cu aproape cinci milioane metri cubi.

"Planurile in acest domeniu continua cu investitii de peste 600 milioane lei pentru consolidarea falezelor, apararea impotriva inundatiilor, sistemul informational pentru managementul integrat al apelor si diminuarea riscurilor la calamitati naturale", a mai precizat Korodi.

Totodata, acesta a explicat ca alte planuri de investitii pentru anul 2008 vizeaza proiecte de renaturare a Deltei Dunarii, cercetarea fenomenelor atmosferice si imbunatatirea prognozelor.

In ceea ce priveste cheltuielile, oficialul Ministerului Mediului a mentionat faptul ca bugetul prevede o reducere cu opt procente a cheltuielilor in anul 2008. "Pentru ca ne numim Minister al Mediului vom continua sa avem consumuri de energie si apa reduse, achizitionand produse ecologice, cu eficienta energetica ridicata. Vom avea cheltuieli de personal de 144 milioane lei, iar cele privind serviciile vor fi de 91 milioane lei, fata de 99 milioane lei, in 2007. In schimb, la capitolul salarizare a personalului vom inregistra o crestere cu peste 25%", a adaugat ministrul de resort.

In opinia acestuia, bugetul MMDD pentru 2008 este unul "echilibrat si consistent, un buget pe care astemptam ca Parlamentul sa il aprobe, pastrand aceste caracteristici".



(Sursa: <a target="_blank" href="http://www.newsin.ro/">NewsIn</a>)


Bloombiz.ro Newsletter </p><p>Aboneaza-te la <a target="_blank" href="http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4">newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.</p>