CE: directiva privind deseurile este implementata superficial

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 23:37
1554 citiri
CE: directiva privind deseurile este implementata superficial

Comisia Europeana (CE) a adoptat doua rapoarte care arata ca directiva europeana privind deseurile este implementata superficial in numeroase state membre ale Uniunii Europene si a cerut ca tarile UE sa ia masuri noi pentru atingerea standardelor comunitare in acest domeniu.

"Implementarea adecvata a legislatiei privind deseurile este vitala pentru protectia mediului si a sanatatii noastre. Adoptarea unei legislatii doar la nivel declarativ nu este suficienta. Normele trebuie sa functioneze in practica. Din pacate, nu este acordata o importanta suficienta aplicarii legislatiei referitoare la deseuri.

Comisia primeste cu regularitate plangeri de la cetateni si de la Parlamentul European despre managementul incorect al deseurilor", a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas. El a adaugat ca statele membre trebuie sa ia in serios legislatia privind deseurile.

"Trebuie sa gestionam corect deseurile pentru a ne conserva resursele, a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si a proteja sanatatea cetatenilor nostri. Comisia isi va spori eforturile pentru a ajuta statele membre in implementarea legislatiei", a mai spus Dimas.

Potrivit Bruxelles-ului, inca exista probleme cu implementarea directivei cadru privind deseurile, a directivei privind depozitele de deseuri si a reglementarii privind transportul deseurilor. Implementata in mod corect, legislatia UE privind deseurile ar putea reduce emisiile de CO2 cu pana la 30%.

Statele membre trebuie sa raporteze in mod regulat, la fiecare trei ani, despre implementarea legislatiei privind deseurile. De asemenea, acestea trebuie sa transmita anual sau o data la doi ani date despre refolosirea, reciclarea si valorificarea anumitor tipuri de deseuri.

Miercuri, directorul Departamentului Gestiunea Deseurilor din Ministerul Mediului, Teodor Ognean, declara ca Romania pregateste revizuirea legislatiei interne privind deseurile pentru a o armoniza cu legislatia europeana in acest domeniu.

Tot miercuri, Ministerului Mediului preciza ca legislatia nationala interzice importul deseurilor din alte state in vederea eliminarii. "Pana in prezent, Romania, ca potentiala tara de destinatie, nu a primit din partea vreunei tari nicio solicitare scrisa privind transferul de deseuri pentru eliminare.

Chiar in situatia in care autoritatile romane ar primi o astfel de solicitare, un asemenea acord pentru transferul de deseuri in vederea eliminarii nu va fi dat, intrucat Romania a obtinut prin Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, o perioada de tranzitie pana in 2015, perioada in care are posibilitatea sa ridice obiectii privind transferul deseurilor, inclusiv al unor deseuri valorificabile pentru care nu exista in tara facilitati pentru reciclare", a precizat ministerul intr-un comunicat postat pe site-ul sau.

#ce, #deseuri, #legislatie , #Protectia mediului

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc