Apa s-ar putea dovedi mai pretioasa decat petrolul in cel mult un deceniu si jumatate, atrag atentia specialistii.
Un nou studiu al Organizatiei Natiunilor Unite arata ca nivelul actual de consum al apei potabile este nesustenabil. Fara o reducere a acestuia, in curand ne vom confrunta cu o criza a apei.
"La actualul nivel de consum, lumea s-ar putea confrunta cu o scadere de 40% a rezervei de apa potabila in doar 15 ani", se arata in Programul Mondial de Evaluare a Apei, citat de portalul Market Watch.
Consum iresponsabil
"Cresterea economica si a standardelor de viata in randul clasei de mijloc a generat un consum ridicat al apei, care se dovedeste nesustenabil acolo unde resursele sunt limitate sau in zone unde distributia, pretul, consumul si managementul resurselor de apa sunt deficitare", arata raportul intocmit de specialistii ONU.
Factorii care stau in spatele epuizarii resurselor de apa se regasesc in consumul crescut de carne, achizitionarea unor locuinte mai spatioase, existenta mai multor autovehicule pe sosele si folosirea aparatelor electrocasnice consumatoare de curent, toate acestea fiind emblemele actualei clase de mijloc.
Apa, insuficienta pentru marile orase
Populatia in crestere si gradul ridicat de urbanizare accentueaza in egala masura problema.
Cererea de apa tinde sa se dubleze fata de rata de inmultire a populatiei globului.
Populatia lumii este preconizata sa atinga cifra de 9,1 miliarde de persoane in 2050, fata de 7,2 miliarde cat numara in prezent.
Dezvoltarea centrelor urbane adauga o presiune suplimentara pe resursele de apa.
Pana in 2050, 69% din populatia globului va locui in orase, fata de 50% in prezent.
Agricultura, cel mai mare consumator
In culturile agricole se intrevede si cel mai mare consum de apa, aproximativ 70%.
Folosirea rezervelor de apa subterana pentru a suplini deficitul de lichid de la suprafata este prea costisitoare pentru multe economii.
Conformul studiului ONU, 50% din zonele de pe glob se folosesc strict de resursele de suprafata pentru acoperirea necesarului zilnic de apa, iar 20% din bazinele acvifere ale lumii sunt deja suprasolicitate.
Cea mai afectata zona este in prezent California, un studiu NASA asupra secetei prelungite din regiune aratand ca tinutul american mai are rezerve de apa doar pentru un an.