Ariston: Stoparea programului Casa Verde va afecta cererea de panouri solare

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:15
5429 citiri
Ariston: Stoparea programului Casa Verde va afecta cererea de panouri solare

Stoparea programului Casa Verde va duce la o scadere foarte mare a cererii de panouri solare pe piata locala, in conditiile in care instalarea unui sistem de panouri solare nu este o prioritate pentru o gospodarie, mai ales in situatia economica actuala, sustin reprezentantii Ariston Thermo Romania.

"Conform anuntului facut de ministrul Mediului, Attila Korodi, programul Casa Verde va fi sistat in acest an, dupa ce in 2010 si 2011 a inregistrat un adevarat succes. In ultimii doi ani Romania a reusit sa recupereze din decalajul avut fata de tarile vestice in ceea ce priveste utilizarea pentru producerea de apa calda menajera a unor echipamente care folosesc energii regenerative si care nu sunt poluante in acelasi timp", se arata in comunicat.

"Daca pana in acest moment romanii care doreau sa foloseasca tehnologii de ultima generatie puteau miza pe ajutorul statului, din acest moment acestia vor fi nevoiti sa suporte costurile integral.

Cum instalarea unui sistem de panouri solare nu este o prioritate pentru o gospodarie, mai ales in situatia economica actuala, credem ca numarul romanilor care vor opta pentru aceasta solutie va scadea", a declarat directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, Catalin Draguleanu.

Acesta sustine ca un alt motiv ce a dovedit eficienta programului este faptul ca, daca in 2010 romanii au fost reticenti cu privire la eficienta programului si sceptici in ceea ce priveste recuparearea investitiei prin subventiile acordare, in 2011 programul a capatat credibilitate si s-a observat o crestere accelerata a cererii de panouri solare, cea mai mare parte dintre cumparatori optand pentru un astfel de sistem datorita sprijinului acordat de stat.

Astfel, potrivit calculelor Ariston Thermo Romania, inaintea demararii celor trei programe circa 20.000 de locuinte erau dotate cu panouri solare. Finantarile guvernamentale acordate prin programul amintit in perioada 2010 - 2011 asigura insa majorarea acestui numar la circa 50.000.

Odata cu finalizarea montajului panourilor achizitionate prin intermediul Casa Verde 2011, Romania se va apropia de tarile din regiune in ceea ce priveste suprafata de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori.

"Speram ca Programul Casa Verde sa fie reluat cat mai curand si mizam pe imbunatatirea acestuia in ceea ce priveste timpul de acordare a fondurilor accesate de beneficiari.

Mentionam ca principala problema a programului a fost faptul ca achizitia si montajul efectiv al panourilor solare obtinute prin intermediul Programului Casa Verde a suferit si inca sufera o decalare din cauza duratei procesului de aprobare, dar si a perioadei de un an pentru implementare. Astfel, in acest moment, inca se mai achizitioneaza si instaleaza panouri solare cu fonduri provenind din bugetul Casa Verde 2011", a mai spus Catalin Draguleanu.

Acesta sustine ca programul Casa Verde a adus schimbari majore in comportamentul de achizitie al romanilor, cei mai multi dintre acestia fiind tentati mai degraba sa se incadreze in limita maxima subventionata de stat, de 6.000 de lei, orientandu-se catre sisteme cu circulatie naturala si chiar de o calitate indoielnica.

Ariston Thermo Romania este un jucator important al pietei locale de sisteme de incalzire domestice (panouri solare, centrale termice, boilere electrice).

#Ariston stopare Casa Verde, #Ariston cerere panouri solare, #program Casa Verde, #stopare program Casa Verde , #Protectia mediului