2,4% din PIB acordati pentru protectia mediului

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 11:00
1835 citiri
2,4% din PIB acordati pentru protectia mediului

Cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national au insumat anul trecut circa 12,2 miliarde lei, reprezentand 2,4% din produsul intern brut (PIB), fata de 2,7% din PIB in 2008, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS), potrivit NewsIn.

INS face precizarea ca cheltuielile la nivel national includ investitiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activitati proprii de protectia mediului) si alte cheltuieli ale administratiei publice (subventii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (cheltuielile pentru cumpararea de servicii de protectia mediului de la terti, precum si taxele platite cu titlu de mediu).

La nivel national ponderea investitiilor pentru protectia mediului a producatorilor nespecializati a reprezentat 40,9% din totalul investitiilor, urmata de cea a administratiei publice (35,0 %) si a producatorilor specializati (24,1 %).

Potrivit INS, in industria prelucratoare s-au realizat 44,6% din cheltuielile producatorilor nespecializati, in timp ce sectorul "productia si furnizarea de energie electrica si termica", a absorbit 27,0 %, iar industria extractiva 16,6 %.

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli in domeniul protectiei aerului se inregistreaza la producatorii nespecializati (66,4 % din totalul cheltuielilor pentru acest domeniu).

Pentru protectia apei, cele mai mari cheltuieli s-au efectuat de catre producatorii specializati (49,6 %), care au inregistrat si cele mai mari cheltuieli pentru managementul deseurilor (74,4 %).

#pib, #protectia, #mediului, #cheltuieli , #Protectia mediului