Romania sustine pozitia UE privind Protocolul de la Kyoto

Sambata, 10 Martie 2012, ora 17:20
4767 citiri
Romania sustine pozitia UE privind Protocolul de la Kyoto

Romania sustine pozitia Uniunii Europene privind o noua perioada de angajament sub Protocolul de la Kyoto, cu durata de opt ani (2013 - 2020), a anuntat, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, prezent la Consiliul de Mediu, reunit vineri la Bruxelles.

Romania a precizat ca sustine pozitia UE privind o noua perioada de angajament sub Protocolul de la Kyoto, cu durata de opt ani (2013 - 2020), dar si transmiterea obiectivului cantitativ de reducere sau limitare a emisiilor (QELRO) pana la 1 mai 2012, sub forma unui angajament unic al UE si al statelor membre de a reduce emisiile cu 20% pana in anul 2020, fata de anul 1990.

Totusi, ministrul Laszlo Borbely a atras atentia ca transmiterea acestui angajament unic cu titlu provizoriu va trebui urmata de o analiza, care sa clarifice contributia fiecarui stat membru la acest angajament.

"In acelasi timp, consideram ca este necesar sa se mentioneze explicit ca in calculul QELRO se vor lua in considerare anii de baza diferiti, specificati in Protocolul de la Kyoto. Pentru Romania, este importanta pastrarea anului de baza 1989, prevazut in Protocolul de la Kyoto, pentru o evaluare mai avantajoasa a efortului tarii noastre de reducere a emisiilor", a declarat Borbely.

Ca urmare a pozitiei concertate a statelor central si est-europene, proiectul textului de concluzii propus initial de presedintia daneza a fost modificat, astfel incat textul final reflecta solicitarile Romaniei.

Pe de alta parte, Romania a sustinut si obtinut un compromis important pe o alta tema sensibila de dezbatere in textul concluziilor Consiliului de Mediu, respectiv posibilitatea reportarii (pastrarii) dupa anul 2012 a surplusului de unitati ale cantitatii atribuite de CO2 (AAU), surplus rezultat din reducerile de emisii 2008 - 2012.

Seful delegatiei Romaniei, alaturi de ministrii cu o pozitie similara din Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia si Bulgaria, a intervenit pe aceasta tema, cerand ca pozitia Uniunii Europene sa pastreze in discutie toate optiunile privind reportarea surplusului de AAU.

"Credem ca discutia inceputa la Durban, referitoare la modul de integrare a optiunilor privind reportarea cu cele care se refera la vanzarea si utilizarea surplusului, trebuie continuate pentru agrearea unei pozitii comune in perspectiva Conferintei de la Doha", a subliniat ministrul Borbely.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Laszlo Borbely Protocol Kyoto, #Protocol Kyoto Romania, #semnare Protocol Kyoto Romania , #Proiecte mediu