Comisia Europeana propune reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40%

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 12:27
3019 citiri
Comisia Europeana propune reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40%

Comisia Europeana a propus miercuri reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40% pana in 2030, fata de obiectivul actual de 32%, intensificand eforturile pentru combaterea schimbarilor climatice.

Noua strategie a CE de reducere a poluarii si a cresterii preturilor energiei, precum si de reformare a politicilor energiei regenerabile, in urmatorul deceniu, va necesita investitii medii anuale de 38 de miliarde de euro, la nivelul celor 28 de state membre, se arata intr-un comunicat al institutiei, relateaza Bloomberg.

Obiectivul actual este de reducere a emisiilor poluante cu 20% pana in 2020, de la nivelul din 1990, ceea ce ar conduce la diminuarea cu 32% a gazelor cu efect de sera pana in 2030.

Propunerea pune in opozitie state precum Germania si Marea Britanie

Propunerea pune in opozitie state precum Germania si Marea Britanie, care vor eforturi mai mari de protejare a atmosferei, cu tari ca Polonia, care depind de combustibili fosili pentru functionarea economiei.

"Tinta de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera este probabil maximul care poate fi obtinut, daca vrei sa unesti toate fortele. Este un numitor comun pe care l-am urmarit de ani de zile", a declarat comisarul pentru Clima, Connie Hedegaard.

Strategia reprezinta un punct de pornire al dezbaterilor intre statele membre, care ar putea avea ca rezultat redactarea unui proiect de lege la inceputul lui 2015. Planul prevede si o tinta la nivelul UE de crestere a ponderei energiei regenerabile in consumul energetic la 27% pana in 2030 si ar putea include un angajament de crestere a eficientei energetice, in cursul acestui an.

Propunerea este un un prim pas important in refacerea increderii investitorilor in viziunea UE pentru un viitor energetic cu emisii scazute, considera Stephanie Pfeifer, director general la Institutional Investors Group on Climate Change in Londra, care reprezinta peste 85 de companii cu active de 7.500 miliarde de euro.

UE si-a propus reducerea gazelor cu efect de sera cu cel putin 80% pana in 2050

Obiectivul pe termen lung al UE este reducerea gazelor cu efect de serta cu cel putin 80% pana in 2050.

"Investitorii au nevoie de strategii pe termen lung pentru a stabili investitii in energie pentru mai multe decenii", a spus Pfeifer.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, considera ca cheltuielile pentru atingerea obiectivelor de mediu vor fi in mare parte compensate de economiile de carburanti.

Pe de alta parte, Comisia nu va mentine tintele individuale obligatorii pentru tarile membre, referitoare la ponderea energiei regenerabile, dincolo de 2020, dar va introduce in schimb un obiectiv general pentru UE.

"Eliminarea acestor tinte obligatorii este o veste buna pentru economie si mediu. Aceste obiective intrau in contradictie cu sistemul de tranzactionare a permiselor pentru emisiile de dioxid de carbon, iar eliminarea lor va reduce costul respectarii limitelor impuse poluarii", a spus Robert Stavins, director al Programului pentru Economia Mediului la Harvard University.

Biroul European pentru Mediu, cea mai mare federatie de organizatii econogice din regiune, ceruse reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cel putin 60% si o tinta obligatorie pentru energia regenerabila de 45%.

"Propunerea Comisiei nu ia in considerare ceea ne spune stiinta, ca trebuie sa raspundem consecintelor devastatoare ale schimbarilor climatice, si arata o lipsa serioasa de viziune si leadership din partea presedintelui Barroso", a declarat Jeremy Wates, secretarul general al federatiei.

Comisia vrea sa imbunatateasca totodata sistemul de tranzactionare a permiselor pentru dioxid de carbon, din 2021, prin reducerea numarului acestora daca exista un surplus de minim 833 de milioane de tone.

Sefii de stat din UE vor discuta strategia la o reuniune la Bruxelles care va avea loc pe 20 martie, iar ministrii energiei si mediului in luna mai, la Atena. Comisia Europeana doreste o decizie politica pana la un summit din septembrie, la care secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, vrea angajamente care sa conduca la un tratat global referitor la limitarea emisiilor poluante pana in 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere gaze, #gaze de sera, #proiect ue, #proiect mediu , #Proiecte mediu