Ilie Sarbu: Romania trebuie sa recastige piata interna a produselor agroalimentare

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 12:43
6005 citiri
Ilie Sarbu: Romania trebuie sa recastige piata interna a produselor agroalimentare

Fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, sustine ca Romania trebuie sa recastige piata interna a produselor agroalimentare, in special sectorul legumelor si fructelor.

In ceea ce priveste Politicile Agricole Comune, fostul ministru al Agriculturii a mentionat ca acestea trebuie adaptate la cerintele consumatorului privind hrana, energia si mediul.

Ele dispun de un buget consistent, fiind unele din cele mai importante politici strategice UE, si trebuie sa asigure dezvoltarea sustenabila, predictibila si competitiva a sectorului, mentinerea pozitiei UE pe piata mondiala, convergenta zonelor rurale si dezvoltarea echilibrata a teritoriului.

Sarbu considera ca si sectorul zootehnic este prioritar, avand nevoie de investitii suplimentare, deoarece acest sector transforma cerealele in carne, lapte, piele sau lana care inseamna adaugarea de valoare materiilor prime. In special vacile si oile de carne au ponderi importante la export pentru Romania.

"Dezvoltarea sustenabila a productiei nationale de alimente poate fi asigurata nu neaparat prin copierea modelului european, ci cu precadere prin promovarea unui mod alternativ de productie, adaptat pietelor locale.

Chiar daca agricultura la scara mica, specifica Romaniei, nu a fost luata in considerare pana acum in cadrul PAC, aceasta joaca un rol important si in alte state membre, precum Polonia, Spania, Slovacia, si ar putea constitui o solutie viabila si sanatoasa pentru nevoile consumatorilor romani", a afirmat senatorul si vicepresedintele PSD, intr-un interviu acordat in exclusivitate Agerpres.

Romania necesita investitii si aprobarea strategiei multianuale, pentru a avansa spre echilibrarea balantei comerciale cu produse agricole, crede Sarbu. Sectorul de cereale, cele de carne de pasare si ovine, oleaginoasele si radacinoasele au si astazi capacitatea sa acopere cererea de pe piata interna, spre deosebire de sectorul de fructe, cel de tomate, vinete, ardei gras sau cele de lapte si oua.

"Realizarea si modernizarea sistemului de irigatii este piatra de temelie a garantarii nivelului productiilor agricole si deci sta la baza echilibrarii balantei comerciale cu produse agricole", crede Ilie Sarbu.

"In vederea concretizarii acestor deziderate vor fi considerate ca prioritati: legiferarea vanzarii terenurilor catre persoane fizice straine, prezenta mai mare a produselor agroalimentare romanesti in lanturile de mari magazine, sanctionarea drastica a furturilor din sistemele de irigatii si eficientizarea activitatii ANIF, legea sistemelor irigabile, introducerea carnetelor de legumicultor, proiectul referitor la contractarea laptelui de bovina, fiscalitatea sectorului agricol, implementarea Directivei 'apa dulce', implementarea Directivei cu privire la utilizarea pesticidelor", a mai adaugat acesta.

Fostul ministru al Agriculturii arata ca "alimentele din import detin o pondere prea ridicata, de neacceptat pentru o tara agricola ca Romania", iar "peste 60% din importurile alimentare ale Romaniei le reprezinta produsele care ar putea fi obtinute in tara: carne si preparate din carne (...), cereale si faina de grau (...), soia si sroturi de soia (...), legume proaspete, fructe si flori, zahar, tutun, hamei etc."

Un atu il prezinta insa produsele bio romanesti, care se pot vinde la preturi foarte mari pe pietele occidentale. Iar "in conditiile in care productia agroalimentara autohtona va reusi sa asigure consumul intern sub raport calitativ si cantitativ, avand in vedere si masurile care se vor lua pentru consolidarea pietelor locale, balanta comerciala cu produse agricole ar putea sa se echilibreze pana la finele anului 2020", a concluzionat Ilie Sarbu.

#interviu ilie sarbu, #echilibrare balanta produse agricole, #acoperire cerere interna agricultura, #produse bio romanesti , #Produse BIO