Am pus-o de mamaliga! Cum va arata si ce gust va avea painea pana in 2050

Marti, 23 Iunie 2015, ora 16:12
3050 citiri
Am pus-o de mamaliga! Cum va arata si ce gust va avea painea pana in 2050
Foto: Pixabay

Savantii sustin ca in maxim 35 de ani vom manca paini mai mici si mai sarace in proteine, ca urmare a schimbarilor climatice cauzate de cresterea concentratiei de dioxid de carbon in atmosfera.

Cercetatorii guvernului australian si ai Universitatii din Melbourne au realizat un experiment inedit, cultivand graul in conditiile atmosferice preconizate pentru anul 2050, rezultatul fiind neasteptat, relateaza The Independent.

Grau mutant

Oamenii de stiinta de la un institut de cercetare agricola din Victoria- Australia au descoperit ca nivelul crescut de dioxid de carbon din atmosfera va influenta dezvoltarea graului.

Plantele vor deveni mai mari si mai rezistente la seceta, sustin cercetatorii australieni. In schimb, calitatea boabelor de grau va fi afectata.

Dr. Glenn Fitzgerald a arata ca o crestere a nivelului de dioxid de carbon in cantitatile preconizate acum va avea ca efect scaderea cantitatii de proteine din boabele plantei cu 2 pana la 14 procente.

Fitzgerald si colegii sai au cules graul cultivat intr-un mediu preconizat a fi intalnit pe glob in anul 2050 si au incercat sa coaca paine.

Painile preparate din boabele de grau expus unei concentratii masive de dioxid de carbon s-au dovedit a fi mai mici si mai saracacioase decat cele facute din grau normal.

Selectie atenta

Cercetatorii incearca acum sa determine daca procesul de reducerea a proteinelor din boabele de grau nu poate fi evitat prin selectia unor noi varietati de grau.

"Pentru dobandirea unor noi caracteristici, o cultura are nevoie de 10 pana la 15 ani. Aceasta inseamna ca avem timp sa testam cateva generatii de varietati noi de grau. Este timp suficient", se arata increzator dr. Fitzgerald.

"Sunt anumite caracteristi pozitive si pe acelea vrem sa le accentuam", a mai explicat savantul australian.

Randamentul plantelor expuse la un nivel crescut de dioxid de carbon a fost cu 25% mai mare decat cel al plantelor actuale.

Nivelul dioxidului de carbon pe 2014 a fost de 400 de parti per milion, mult peste cel intalnit inainte de perioada industrializarii, de 110 parti/milion.

In 2050 se apreciaza ca dioxidul de carbon din aer va avea o concentratie de 550 parti/milion.

#poluare dioxid carbon, #cultura cereale viitor, #alimentatie umana, #calitate grau panificatie , #Poluarea