Rosia Montana a bulgarilor. O mina de aur naste disensiuni

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 13:25
7956 citiri
Rosia Montana a bulgarilor. O mina de aur naste disensiuni
Sursa: novinite.com

In timp ce in Romania problema Rosia Montana continua sa fie motiv de controversa si vecinii bulgari se confrunta cu o dilema asemanatoare. Tot o companie canadiana, de data aceasta Dundee Precious Metals si subsidiara sa pe piata locala bulgareasca, au planuri pentru deschiderea unei mine de aur in Krumovgrad, un oras aflat in apropiere de capitala Bulgariei, Sofia.

Proiectul anuntat de compania canadiana starneste discutii si controverse in statul bulgar, atat din punct de vedere social, cat si din perspectiva impactului asupra mediului inconjurator, scrie New York Times.

Anul acesta, guvernul de la Sofia a precizat ca va da unda verde inceperii proiectului, in ciuda opozitiei inversunate a comunitatii locale.

Reprezentantii acestia sustin ca deschiderea minei va afecta grav mediul inconjurator dar si stilul de viata al localnicilor, in marea lor majoritate ciobani si agricultori.

Balkan Mineral&Mining a repetat, in mai multe randuri, rezidentii ca nu vor exista efecte adverse semnificative nici pentru sanatatea lor si nici pentru natura. In plus, guvernul de la Sofia sustine ca mina de aur va aduce investitii straine si ca va imbunati, cel putin din punct de vedere financiar, nivelul de trai al bulgarilor.

Cu toate acestea, localnicii nu sunt convinsi, mai ales ca zona in care locuiesc, in muntii Rhodope, este una dintre putinele neafectate de poluare si de exploatarile agresive inregistrate inca de pe vremea regimului comunist.

#rosia montana bulgaria, #exploatare aur bulgaria, #exploatare aur rosia montana , #Poluarea solului