Shell a primit OK-ul pentru foraje in Oceanul Arctic. Ecologistii anunta un dezastru iminent

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 12:59
2635 citiri
Shell a primit OK-ul pentru foraje in Oceanul Arctic. Ecologistii anunta un dezastru iminent
Foto: LA Times

Compania olandeza Shell a primit, la inceputul acestei saptamani, avizul Departamentului de Interne al guvernului american pentru demararea operatiunilor de extractie a petrolului in apele Marii Chukchi, din largul coastelor Alaskai.

Acordul, desi nu duce la inceperea imediata a forajelor in zona, i-a infuriat pe ecologistii americani, care considera ca efectele asupra mediului vor fi catastrofale, anunta revista Times.

Unda verde la foraj

Oficialii de la Washington sustin ca avizul dat de Biroul de Management al resurselor de Energie din Ocean (BOEM) este doar primul din multe altele pe care gigantul industriei petroliere va trebui sa le obtina.

Pe de alta parte, multi analisti sustin ca acest act emis de BOEM are darul de a elimina multe alte obstacole birocratice din cale.

"Am abordat acest proiect cu deosebita grija luand in considerare potentialul deschiderii unui perimetru de exploatare in Marea Chukchi.

Forajele vor corespunde celor mai inalte standarde pentru protectia ecosistemului din zona, a comunitatilor arctice, a nevoilor de subzistenta si a traditiilor populatiei din Alaska", a explicat Abigail Ross Hopper, directorul BOEM.

Risc de dezastru ecologic

Parerile oficialilor din guvernul federal nu sunt impartasite si de miscarile ecologiste de pe tot cuprinsul Americii.

Precedentul creat in Golful Mexic in 2010, in scandalul Deepwater Horizon, cand o uriasa pata de petrol a afectat iremediabil ecosistemul marin din zona da inca fiori reprezentantilor acestor organizatii.

Ingrijorarea in randul ecologistilor este si mai mare, cu cat Shell are in spate o istorie recenta, din 2012, soldata cu accidente de mediu in timpul explorarilor facute in zona arctica.

In timpul testelor efectuate in perimetrul de exploatare, Shell a folosit o noua tehnologie de izolare a scurgerilor provocand, in cele din urma, prabusirea unei platforme marine dezafectate din apropiere.

Tabere diferite

"Nu putem incredinta zona arctica a Americii in mainile Shell. Incidentele din 2012 au arata tarii intregi ca forajele arctice sunt riscante si iresponsabile si nicio companie petroliera nu ar trebui sa exlpoateze aceste perimetre", puncteaza Cindy Shogan, directorul Alaska Wilderness League.

Purtatorul de cuvant al companiei Shell, Curtis Smith, sustine insa ca gigantul din industria petroliera inca deruleaza teste ale echipamentului pentru a indeplini cerintele legislatiei de conservare a mediului.

"Aprobarea proiectului revizuit pentru extractia petrolului din Marea Chukchi este o piatra de hotar si un semn de incredere al autoritatilor. Este imperativ ca restul permiselor sa tina cont de latura practica a acestui proiect si sa fie emise in timp util", spune acesta.

Situatia actuala largeste si mai mult prapastia creata intre administratia Obama si reprezentantii miscarilor ecologiste, dupa ce o prima ruptura se crease prin deschiderea unor noi perimetre de exploatare in Oceanul Atlantic.

"Decizia pune marile companii petroliere inaintea oamenilor, periclitand fauna arctica si sanatatea intregii planete.

Forajele din Oceanul Arctic se dovedesc extrem de riscante si contrazic pozitia Casei Albe fata de reducerea schimbarilor climatice si trecerea la energie din surse regenerabile", afirma avocatul Erik Grafe, reprezentant al asociatiei Earthjustice.

#exploatare petrol Ocean Arctic, #foraje Shell Alaska, #dezastru ecologic Ocean Arctic, #reactie miscari ecologiste , #Poluarea cu petrol