Romania primeste in continuare certificate de emisii de gaze

Marti, 10 Iulie 2012, ora 12:13
5124 citiri
Romania primeste in continuare certificate de emisii de gaze

Romania a obtinut aprobarea Comisiei Europene (CE) pentru alocarea in continuare a 71,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, cu titlu gratuit, pentru producatorii de energie electrica in perioada 2013 - 2020, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Practic, forul european a raspuns favorabil autoritatilor de la Bucuresti la o aplicatie depusa in data de 30 septembrie 2011 de catre Guvernul Romaniei, prin MECMA, in urma caruia Romania va primi in continuare, pentru sectorul producerii de energie electrica, alocarea gratuita de certificate de emisii pe perioada 2013 - 2019.

Documentele solicitate de catre Comisie au fost elaborate de SC ISPE SA - Institutul de Studii si Proiectari Energetice, in calitate de consultant al MECMA.

In plus, potrivit sursei citate, CE a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, alocarile gratuite de certificate de emisii de CO2 pentru centralele termoelectrice din Romania, Bulgaria si Republica Ceha, dupa ce in luna mai 2012, oficialii de la Bruxelles au autorizat cererile Ciprului, Estoniei si Lituaniei. In prezent, sunt in curs de evaluare cererile Ungariei si Poloniei.

In total, peste 268 de milioane de certificate de emisii vor fi alocate cu titlu gratuit centralelor electrice din aceste sase tari, in perioada 2013 - 2019. Acest numar va fi redus anual, astfel incat sa ajunga la zero in 2020.

Alocarea temporara, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii reprezinta o derogare importanta de la regula generala prevazuta in legislatia revizuita in domeniul EU ETS, conform careia nu se aloca certificate de emisii cu titlu gratuit producatorilor de energie electrica. Din acest motiv, Parlamentul European si Consiliul au conditionat alocarea temporara, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de respectarea mai multor criterii.

Astfel, alocarea pentru anul 2013 era limitata la maximum 70% din emisiile aferente productiei nationale de energie electrica in 2013, corespunzatoare consumului final national brut, acest procent urmand sa fie redus anual, valoarea certificatelor de emisii alocate cu titlu gratuit trebuie canalizata catre realizarea de investitii in reabilitarea si modernizarea infrastructurii energetice a tarii in cauza, inclusiv construirea de noi centrale electrice si diversificarea mixului energetic si a surselor de aprovizionare, precum si in tehnologii ecologice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze cu efect sera, #Romania certificate emisii gaze, #CE certificate emisii gaze , #Poluarea atmosferei