Romania isi propune reducerea cu 21% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2020

Marti, 27 August 2013, ora 14:53
3597 citiri
Romania isi propune reducerea cu 21% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2020

educerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) se va realiza, in Romania, prin aplicarea Schemei de Comercializare a Certificatelor de Emisii GES (EU ETS), tinta stabilita la nivel european pentru tara noastra fiind o scadere de 21% in anul 2020, se arata in anexa la Hotararea Guvernului pentru aprobarea Strategiei Nationale a Romaniei privind Schimbarile Climatice (SNSC) 2013-2020, publicata in Monitorul Oficial.

Conform datelor citate, obiectivul stabilit (-21%) la nivel european pentru anul 2020 este comparativ cu nivelul ipotetic al emisiilor din sectorul EU ETS din anul 2005.

Schema de Comercializare a Certificatelor de Emisii GES (EU ETS) reglementeaza emisiile provenite de instalatiile cu capacitate de productie si emisii considerabile din sectoarele Energie si Procese Industriale.

Strategia Nationala asupra Schimbarilor Climatice 2013-2020 tine cont de politica Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice si de documentele relevante elaborate la nivel european, precum si de experienta si cunostintele dobandite in cadrul unor actiuni de colaborare cu parteneri din strainatate si institutii internationale de prestigiu.

Conventia Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC) a fost parafata in anul 1992 la Rio de Janeiro, fiind, in prezent, ratificata de peste 190 de tari.

In Romania, UNFCCC a fost ratificata prin Legea nr. 24/1994.

Conventia stabileste cadrul general de actiune privind combaterea schimbarilor climatice, definite in sensul acestui document prin stabilizarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera la un nivel care sa previna influenta periculoasa a activitatilor umane asupra sistemului climatic.

In conditiile actualului stadiu de negociere, continutul si conditiile de implementare a unui nou Acord International sunt prevazute a se finaliza pana in anul 2015, urmand ca intrarea in vigoare a acestuia sa nu depaseasca anul 2020.

Daca analizele economice realizate inaintea producerii crizei economice actuale indicau costuri ridicate legate de atingerea obiectivelor de reducere, actualizarea acestora in noile conditii generate de aceasta criza estimeaza un cost de aproximativ 1% din PIB, pana in anii 2050, se arata in Strategia Nationala a Romaniei privind Schimbarile Climatice.

#emisii gaze Romania, #gaze efect sera Romania, #plouare Romania, #certificate emisii , #Poluarea atmosferei